Gerincanalízis, McKenzie-terápia

Teljes gerincanalízist követően egyénre szabott gerinctorna beállítása, a későbbi felülvizsgálat függvényében a sorozat módosítása, betanítása kérhető rendelőnkben.

McKenzie-metódus

A módszert Robin McKenzie új-zélandi gerincterapeuta dolgozta ki nyaki és ágyéki gerincproblémák kezelésére. Lényege, hogy meghatározott testhelyzetben bizonyos mozdulatok ismétlése által előidézett fájdalom jellege, helye, intenzítása informálja a szakértőt a gerinc elváltozásairól, majd egy megfelelően kiválasztott és megtanult mozgással a fájdalmat megszűntetve visszafordíthatja a porckorongkiboltosulást.

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségünk


Terápiás edzéstervünk a gerincpanaszok függvényében

Poszturális szindróma – A 30 év alattiak, diákok, irodai dolgozók nyaki gerinc fájdalma. Egészséges szövetek abnormális terhelése váltja ki időszakosan a panaszokat. A mozgásterjedelem normális, a fájdalom nem sugárzik ki karba, ujjba. Mozgásra nem fáj, csak bizonyos testhelyzet megtartására.

Alkalmazott terápia

  • tartásjavítás, tartáskorrekció, Klapp-módszer, Zilgrei-módszer, Dorn-terápia, stabilizáló funkcionális gerinctréning*

    *A funkcionális gerinctréning elnevezés nem egy izolált izomnak az erősítését, hanem az azonos működésű izomcsoportok együttes edzését takarja. A mindennapi élet során előforduló mozgássor terápiás alkalmazása az egyszerű gyakorlatoktól az összetettekig fejleszti a koordinációt, propriocepciót, állóképességet, gyorsaságot, cardiopulmonális terhelhetőséget vagyis kondíciót, a törzs izmainak erejét (has, hát, oldalsó izmok). Eszköz nélkül rehabilitációs célú saját testsúlyedzés gyakorlatot is alkalmazunk, eszköz segítségével lehet TRX-féle felfüggesztéssel, steppaddal, súlyzóval, tépőzáras lábsúllyal, redondo labdával, physio labdával, bottal gyakorolni. További alkalmazási területei: gerincbetegségek rehabilitációja, sportrehabilitáció, kamaszok tartásjavítása, izomerősítése, valamint kondícionáló, alakformáló női torna.

Diszfunkció-szindróma – 30 év felettieken a már kialakult degeneratív elváltozás miatt időszakosan fellépő szimmetrikus, vagy aszimmetrikus gerincfájdalom jellemzi. A mozgásterjedelem beszűkült, a fájdalom nem sugárzik ki karba, ujjba. Mozgatásra nem fáj, csak bizonyos testhelyzet megtartására.

Alkalmazott terápia

  • Extenziós-trakciós kezelés (antigravitációs pad, Glisson-nyújtás), Mulligan-módszer, Zilgrei-módszer, kinezio tape, Trigger- és Tenderpont kezelés, DEEP technika*   

    *DEEP technika – Ez egy amerikai módszer, az izompólya (fascia) lazítására irányuló mechanikai eljárás, a mélyen fekvő szövetekre ható mobilizáció extra nagy erőkifejtéssel - olecranon technikával. Az izmokat egy kötőszövetes hártya veszi körül az ínas eredésétől a tapadásáig. Inaktivitás és sérülés miatt ez a hártya összeugrik és összepréseli az izmokat, ezért válik működésképtelenné az izom. A hosszanti háti mély (paravertebrális) és az alsó végtagi fasciák erősen kifejlődött kötőszöveti struktúrák, megmozgatásuknak mégis könnyedén, tervezetten kell történnie. Ebben segít ez a módszer. További alkalmazási területei: piriformis alagút szindróma, korlátozott csípőízületi mozgások, fájdalmas izom -és kötőszöveti betegségek, korlátozott törzsmozgások (előre, hátra, oldalra hajolás) esetén.

Derangement-szindróma – Komoly porckorongelváltozások vannak (protrusio, prolapsus, discus hernia), melyet abnormális terhelés ér. 25-55 év közöttieknél gyakori. A fájdalom lehet állandó, időszakos, kisugárzó, egyoldalú, kétoldalú, mozgással és testtartással provokálható. Ha tartósan nyomódik az ideggyök, az általa beidegzett területek funkciója is romlik (érzéskiesés, izomsorvadás, reflexeltérés).

Alkalmazott terápia

  • McKenzie-terápia, Cyriax-terápia, Dorn-terápia, Breuss-masszázs, kinezio tape, Trigger- és Tenderpont kezelés, stabilizáló gerinctréning (konszolidációt követően)
KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségünk


Gerinciskola és mozdulatkultúra, a helytelen mozgásminta korrekciója – Vizsgálódásunk a hétköznapi aktivitások progressziót megelőző irányának feltárását és betanítását célozza.

Annak van szüksége a gerinciskolára, akinek ismétlődően visszatérő nyak-, hát-, derékpanaszai, kiújuló gerincsérve, lumbágója, isiásza, idegbecsípődése, csigolyablokkja van. Azért van erre szüksége, mert a gyakoriság arra utal, hogy a napi rutintevékenységeiben féloldalas, hibás mozgásmintával, helytelen mozdulatok rendszeres ismétlésével notóriusan újrateremti sérvét, fájdalmát. Megtanítjuk tehát, hogyan kell ülni, állni, járni, aludni, emelni, dolgozni, takarítani, kertészkedni, sportolni, hobbyt űzni. A helyes testtartás és mozgásminta kialakítása után egy jóval nehezebb életszakaszhoz ér, amikor a mindennapi mozdulatszokásait kell felülvizsgálnia és átszoknia a helyes/korrigált mozgásmintára. Akkor tudjuk megtalálni a tiszta korrekciós mozgásmintát, ha a manuálterápia - gyógytorna már enyhülést hozott, ha túl van az akut állapoton, nincs védekező (antalgiás) kényszertartásban. A vizsgálat során kinyomozzuk melyik tevékenységből szerzi a sérülését és melyik mozgással kell helyettesíteni, hogyan lehet automatizálni a korrigált pozíciót. Minél régebbi a rossz tartás, az egyoldalú terhelés és a panasz, annál súlyosabb lehet az elváltozás a gerinc körüli szalagokban, izmokban, inakban, kötőszövetben. Ám ismerve a mozgatórendszer működésének törvényszerűségeit, a legnehezebb, legmakacsabb esetekben is képes hatni a gyógytorna.


Kapcsolódó hivatkozások