Ízületi fájdalmak, befagyott váll (PHS), fibromialgia gyógytornája

A kezeléshez szükséges a mozgásrendszer pontos funkcióanalízise mellett a szociális- és munkakörnyezet ismerete, melyek nagymértékben befolyásolhatják a mozgásszervrendszer állapotát. A fájdalomszindrómák feloldása érdekében a rehabilitáció kiegészül különböző manuális technikákkal.

A vállövi komplexumban nem egy, hanem négy ízület összehangolt működése szükséges egy fájdalommentes, teljes mozdulathoz.

  • felkarcsont-lapocka közti ízület
  • lapocka-kulccsont közti ízület
  • kulccsont-szegycsont közti ízület
  • mellkasfal-lapocka közti ízület

A humeroscapularis (HS) ritmus megbomlása esetén a lapocka alsó pontját a zsugorodott rotátor izmok hamarabb indítják, kifelé húzzák a kar mozgatásakor és megakadályozzák a kar teljes fül mellé emelését, szabad mozgáspályáját. A beteg arra panaszkodik, hogy egy csont áll ki az oldalán. Ez a lapockája. 
Az ízületek bármelyik elemének elváltozása elindíthat egy progresszív destruktív folyamatot: gyulladás, izomzsugorodás, tokhegesedés, meszesedés, porckopás, fájdalom. A kar mozgásába kompenzációs mechanizmusok lépnek be. A beteg a fájdalom miatt kíméli a vállát, kerüli a mozgást, vállát fülig behúzza, törzséből fordul. A lágyrészek struktúrájukban rövidülnek. SH-ritmus is rövidül az izomkontraktúrák, tokzsugorodás miatt.

A vállövi gyulladás pontos diagnózisát speciális tesztekkel tudjuk felállítani (instabilitási teszt, izomerővizsgálat, járulékos mozgások vizsgálata, fiziológiás humeroscapuláris ritmus vizsgálata).

Makacs PHS esetén gondoljunk belgyógyászati betegségek meglétére is (pl. bal váll panaszainak hátterében akut szívbetegség, angina pectoris, míg a jobb oldali vállfájdalom mögött gyomor-nyombélfekély vagy cholelithiasis, epegörcs húzódhat meg).

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségünk


Befagyott váll kezelése

Minél régebbi a mozgásbeszűkülés, annál jobban elhúzódik a kezelése is. Kímélettől, inaktivitástól, önmagától sosem gyógyul meg! Magas vérnyomású betegnél kerüljük a statikus nyújtást! Fájdalomcsillapító gyógyszert kezelés előtt akkor vegyen be, ha nagyon muszáj.

  • Otthoni alapgyakorlat: kampóra, ablakkilincsre vagy bordásfalra akasztott zsinór húzása háttal állva nyújtott könyökkel, falhoz simítva a karokat. Ez aktív, tehermentesített, rányújtásos gyakorlat. Kiváló öngyógyításra.
  • A kezelési metódus kiválasztásához tudnunk kell van-e gyulladás. A nyugalmi fájdalom megléte utal erre. Ez esetben hideg vizes borogatás, kriogél, tehermentesített mozgatás, gyulladáscsökkentés javasolt. Tilos a szauna, 26-30 fokos vízben ússzon, melegebben ne!
  • Ha nincs gyulladás, akkor vérbőséget fokozó kenőcsökkel (levendula, rozmaring) masszírozható a terület, meleg zuhany, szauna már megengedett, ha jól esik. Gyógytornásszal passzív kimozgatás, manuálterápia, PNF, Mulligan-technika, DEEP- masszázs, víz alatti torna, hydro-balneo-fizikoterápia (rövidhullám, ultrahang, iontoforézis), zárt kinetikus láncú gyakorlatok képezik a kezelést.


Habituális vállficam rehabilitációja, váll-hipermobilitás és sportsérülések gyógytornája

A vállizmok kétféle funkciót látnak el, statikus és dinamikus stabilizáló hatást fejtenek ki.

Statikus stabilizálás

Az egyik izomcsoport az ízületi fejet le- és befelé húzza a vápába, megakadályozza a fej felfelé ficamodását. Ezen izmok a m. biceps brachii, m. supraspinatus, m. subscapularis, m. infraspinatus, m. teres minor. 
A másik izomcsoport az ízületi fejet felfelé húzza a vápába, és a pálya minden szakaszában biztosítja a feltételt az izommunkához, megakadályozza, hogy a felkar lefelé ficamodjon. Ezen izmok: m. biceps brachii, m. triceps brachii, m. coracobrachialis, m. deltoideus, m. pectoralis major.

Az egyik izomcsoport gyengülése esetén az ízületi egyensúly megbomlik. Az első csoport gyengesége cranialis, a másiké caudalis subluxatiot eredményez.

A dinamikus stabilitást a rotátor köpeny és a m. supraspinatus szinergista munkája biztosítja.

Házi feladat, gyógytorna otthon vállficamra

  • Erősítsük izometriás megfeszítésekkel a mozgáspálya különböző pontjain stabilizáló feladatot ellátó izmokat: Neutrális helyzetben (kar a test mellett) a m. supraspinatust megfeszítjük és lazítjuk. 60 fokos távolított helyzetben (kar oldalra emelve) a rotator köpeny izmait edzi az izomösszehúzódás. 90 fokos távolított helyzetben a m. biceps brachii stabilizálja a vállat.
KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségünk


Rehabilitációs célú TRX torna

A TRX egy meghatározott magasságban, stabil pontban felfüggesztett eszköz, mely biomechanikailag átgondolt szögben és irányban hol húzást, hol ellenállást adva segíti a mozgást és színesíti a rehabilitációt. Használjuk ortopédiai gyógytornában, sportrehabilitációban, mély törzs- és vázizomerősítésben, egyensúlyfejlesztésre, prevencióra és edzések levezetésére.


Fitoterápia

Gyógynövények gyökeréből, leveléből, virágából, magjából készült gyógyászati és gyógyhatású termékekkel (krém, kenőcs, balzsam, teafőzet) végzett kezelés. Leggyakrabban használt gyógynövényeink: rozmaring, levendula, orbáncfű, citromfű, zsálya, kamilla, körömvirág, borsmenta, paprika, eukaliptusz, citrom, narancs.

Ezek is érdekelhetik...