Dorn-terápia

Dieter Dorn által kidolgozott gerinc- és ízületi terápia. Alkalmazható funkcionális végtagrövidülés, csípőízületi szubluxáció, kismedencei blokád, gerincferdülés, degeneratív gerincbetegségek esetén. Első lépésben az esetleges aszimmetria okát tárjuk fel: a gerinc bázisának tekintett medencét és keresztcsontot álló testhelyzetben vizsgáljuk, szükség esetén vízszintes síkba korrigáljuk. Amíg a lábak különböző hosszúságúak, az a medencét elferdíti, ha pedig a medence bármely oldalra lejt, arra a gerincoszlop nem képes megfelelően támaszkodni. Második lépésben a gerincoszlopot lentről felfelé haladva, csigolyánként törekszünk a frontális síkban egyenes helyzetbe hozni. A beavatkozás mozgásban történik, a páciens aktívan ingamozgást végez lábbal, karral vagy fejjel. Harmadik lépésben megtanítjuk az önállóan is végezhető tövisgyakorlatokat, melynek segítségével a páciens be tudja állítani az ízületeit, csigolyáit, megelőzendő a nyaki, a mellkasi vagy ágyéki régiók egyenetlen terheléséből fakadó degeneratív elváltozásokat.


Breuss-féle porckorongmasszázs

Rudolf Breuss német természetgyógyásznak köszönhető az a porckorongmasszázs, amiben kombinálja a termoterápiát, fitoterápiát és a mechanoterápiát. Az eredmény ígéretes. A gerincet megnyújtó fogások csökkentik a porckorong terhelését, a lágy mozdulatok ellazulást eredményeznek, az orbáncfűolaj táplálja a porckorongot, a speciális papír hőt tart vissza, ezáltal melegít.

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségünk


Gerinciskola, medencebeállító torna, tartáskorrekció és stabilizáló tartásjavító torna

Első lépésben a tartáshiba okát keressük meg, melyek lehetnek:

 • alkati adottságok, végtaghosszkülönbség, régebbi medence vagy alsó végtagi traumák
 • gerinc fejlődési rendellenességek: összenőtt csigolya, félcsigolya, ékcsigolya, csigolyacsúszás,
 • nyitott gerinc (spina bifida), Sprengel-deformitás
 • hirtelen serdülőkori növekedés
 • helytelen beavatkozás a csecsemőkori mozgásfejlődésbe, kúszó korszak lerövidítése
 • fájdalom, idegsérülés, idegbénulás miatt kialakuló védő-, kompenzáló mechanizmus
 • mozgásszegény életmód, hát- és törzsizmok csökkent teherbíró képessége
 • helyes testtartáshoz szükséges ismeret hiánya, készség hiánya, motiváció hiánya, akaraterő hiánya,
 • túl magas sarkú cipő hordása
 • terhek cipelése, emelése
 • rázkódással járó dinamikus helyzet- és helyváltoztatások
 • törzsfordítással járó hirtelen törzsmozgások
 • stressz, közöny, egyéb pszichés tényezők

Második lépésben a medencét állítjuk be minden testhelyzetben, megtanítjuk az elongációt (hossztengelyi nyújtózást), a hasznos és káros mozdulatok tudatosítását és kontrollját. A zsugorodó izmok nyújtásával és a megnyúlt izmok erősítésével erős izomfűzőt alakítunk ki. A mobilizációs gyakorlatok a gerinc mozgékonyságának megtartását, a korrekciós feladatok a helyes testtartás kontrollálását célozzák.


Hanyagtartás, gerincferdülés, Scheuermann-, Bechterew-betegség gyógytornája

A gerinc kiegyenlített egyensúlyi helyzetét az jellemzi, hogy az erőviszonyok hatására a medencecsont 60 fokos dőlésszögben, ún. fiziológiás tartásban helyezkedik el és a gerincgörbületek is az élettani formákba rendeződnek (háti és keresztcsonti domborulat, nyaki és ágyéki homorulat). A dinamikus egyensúlyozó mozgások által a mozgásszegmentek elülső és hátsó része libikókaként billenve egyenletesen terhelődik. A tartáshibák legfőbb jellemzője, hogy ez az egyensúlyozó mozgás strukturális hibák vagy funkcionális okok miatt minimálisra csökken. Amikor a gerinc görbületeinek alakváltozásai állandósulnak és aktív izomerővel már nem korrigálható, akkor gerincdeformitásról beszélünk. 
Az újszülött gerince még gyakorlatilag egyenes, csupán a keresztcsont görbült. Az élettani görbületei a mozgásfejlődés során, a testhelyzet változásaival fokozatosan alakulnak ki. Az ágyéki homorulat az utolsó a változási folyamatban, ezen időszak a nemi érés utánra esik. A helytelen tartás négy fő típusa: az elsimult görbülettel bíró laposhát, a fokozott görbületeket takaró kypho-lordotikus hát, az erősen homorító nyerges hát valamint az erősen domború kyphotikus hát.

A csigolyatest degeneratív elváltozása a Scheuermann-betegség. Az életkor előrehaladtával a porckorongok víztartalma csökken, lelapul és a csigolyák közti ízületek instabillá, sérülékennyé válnak. 
A Bechterew-kór a gerinc shubokban zajló gyulladásos betegsége, mely fokozatosan annak elmeszesedéséhez, elmerevedéséhez vezet.

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségünk


Háromdimenziós korrekciós gyógytorna

A háromdimenziós korrekciós gyógytorna célja a gerincferdülés javítása, a bordapúp, a medencecsavarodás, ferdetartás, lógó vállak, az ún. repülő lapocka, torzult mellkas korrekciója és a törzs visszaforgatása középre. A kezelések ismétlésével egyre könnyebb lesz a korrigált helyzet kialakítása, a túlterhelt izmok nyújtása, felépül az erős törzsizomfűző, növekszik a mellkasi belégzési térfogat (vitálkapacitás javul) és automatizálódik a testszimmetria mind a tartásban, mind a hétköznapi mozgásokban.


PNF stretching

A proprioceptív neuromuscularis facilitáció rövidítése a PNF. A stretching széles körben elterjedt nyújtási módszer. Az auto stretchinget leggyakrabban a sportmozgások előkészítésére, hajlékonyság növelésére és edzések levezetésére használják. A gyógyászatban a rövidült lágyrészek, izmok, izompólyák és egyéb kötőszövetes elemek ellazítására, nyújtására alkalmas. A gyógytornász által használt manuális PNF stretching élettani, neurofiziológiai és biomechanikai kutatásokkal alátámasztott eljárás az izomegyensúlyzavarok, statikai változások megszüntetésére.


A leggyakoribb tartáshibák életvezetési szempontjai

A tartósan fennálló izomspazmus, az izom tenziójának a növekedése fájdalmat vált ki. Ugyanakkor ez fordítva is igaz, a tartós fájdalom hatására az izmokban védekező spazmus jön létre, mely ördögi körré alakítja a folyamatot, funkcióromlást eredményezve. A gyógytorna célja az izomfeszülés és fájdalom miatti mozgásbeszűkülés circulus vitiosusának oldása. A már kialakult, vagy kifejlődőben lévő degeneratív kórképek nagy százalékában a gyógytorna a konzervatív terápia egyik legfontosabb részét képezi, mely egyaránt hívatott a meglévő panaszok csökkentésére és a további progresszió kivédésére.