Nőgyógyászati (posztoperatív) rehabilitáció

Nőgyógyászati fizioterápiában alkalmazható, mellékhatásoktól mentes módszer a gát- és kismedencei gyógytorna.

Javallatok, célcsoportok

■ Női nemiszervi süllyedéses kórképekben, mint:

  • hüvelyelőesés (colpoptosis)
  • hüvelysérv (colpokele)
  • méhsüllyedés (descendus uteri)
  • méhelőesés (prolapsus uteri)
  • húgyhólyagsérv (cystokele)
  • végbélsérv (rectokele)

■ Gát és kismedencei műtétet követő rehabilitáció, kismedencei gyulladások, hegesedések

■ Szerzett (pl. menopauzális ösztrogénhiány miatt) vagy öröklött kötőszöveti lazaság okán kialakult gátizomgyengeség és a kötőszöveti kollagén rostszerkezet megnyúlása társuló vizelet-, széklet inkontinenciával vagy anélkül.

Eredmények 
A normál anatómiai helyzet biztosítása mellett rendszeresen végzett gyakorlatsor gyógyszeres és műtéti kezeléseket képes kiváltani, illetve megelőzni.

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségünk


Szülésre felkészítő és szülés utáni gyógytorna

Preventív jellegű, szülés előtti felkészítő foglalkozás célszerűen szét nem választott testi, lelki, szellemi vonatkozásban egyaránt. Felvilágosítás és tanácsadás, valamint gyakorlatok a fizikális státusz javításának, a gyermek világrahozatalával kapcsolatos fiziológiás folyamatok tudatosításának, a testfogalom erősítésének, az érzelmi ráhangolódásnak, a "várt" fájdalom csökkentésének, a félelmek eliminilásának szolgálatában.

A szülést követően a terhesség előtti állapot visszaállítását tűzzük ki célul, figyelemmel a szoptatási időszak adottságaira, nagy hangsúlyt fektetve a nyak-váll régió megnőtt igénybevételére. A gátizomtorna alkalmazható mind stresszinkontinencia (oka záróizomgyengeség, a hólyagnyak hipermobilitása, elmozdulása), mind késztetési (sürgősségi) inkontinencia (oka a hólyag túlműködése, a detrusor izomzat akaratlan összehúzódása), továbbá a két típus kevert előfordulása esetén is. Mérsékelten súlyos – ugrásra, nevetésre, köhögésre, tüsszentésre jelentkező – inkontinencia esetén napi 15-20 perces torna 3-6 hét alatt a vizelet visszatartó képesség teljes rendeződését eredményezi.


Kapcsolódó tartalom