Lágyrész betegségek, lágyrész-reumatizmus

Ebbe a betegségcsoportba az inak, ínhüvelyek, szalagok, nyáktömlők, ízületi tok, íntapadások elváltozásai sorolhatók. Akut túlerőltetés, krónikus irritáció, trauma, fertőzés, degeneratív elváltozások, pszichés túlterhelés, tartós nyugalom szerepel a kiváltó tényezők listáján.

A bursitis leggyakoribb megjelenési helyei a vállon, könyökön, csípőn, térden. A bursák az inak alatt a mozgások olajozottabbá tételét segítik elő. Gyulladásuk következtében fájdalom, nyomásérzékenység, mozgáskorlátozottság, duzzanat lép fel.

A tendinitis, tendovaginitis az ín- és ínhüvely gyulladása. A túlerőltetés savós (erős duzzanat, nagy fájdalom), a fertőzés gennyes, a degeneráció száraz gyulladást okoz. Formái vállon a PHS, kézen az ún. pattanó ujj (hajlító inak csomószerű megvastagodása), a pattanó hüvelykujj (feszítő- és távolító ín gyulladásos beszűkülése), de Quervain tendinitis, csípőn a coxa saltans, bokán a tendinitis m. tibialis anterior és posterior (sípcsonti elülső és hátulsó izom disztális inai). Tendoperiosteális eredetű a sarokcsont talpi felszínén, a belső támaszkodási oldalon jelentkező erős fájdalom periossitis calcanei esetén is (csonthártya érintettség). 
A miofibrositis szindróma az izmok fibrózus struktúrájának generalizált elváltozása. Kemény, fájdalmas izomcsomók (myogelosis csomók, ún. trigger pontok) testszerte, kényszertartás, fáradékonyság, izomgyengeség, frontérzékenység, alvászavar jellemzi. Ellátása komplex balneo-fiziko-gyógytorna-pszichoterápiát igényel. SMR masszázshengerrel és Peter Hess-féle hangtálkezeléssel szélesíthető a paletta a panaszok megszüntetése érdekében. 
Lokalizált miofibrositis formái kézen a Dupuytren-kontraktúra – a tenyéri fascia fibrosisa, ami ráterjedhet a bőrre és a hajlító inakra, továbbá a cukorbetegséget gyakran kísérő merev kéz szindróma.

Alkalmazott terápia – aktív és passzív gyógytorna elemek

Mulligan-manuáltrápia, Glisson-nyújtás, Terrier-lágyrésztechnika, idegmobilizáció, Trigger- és Tenderpont terápia, kinezio tape, Dorn-Breuss terápia, autogén tréning, hangtál kezelés, termoterápia (jég, fangó, infravörös lámpa)

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségünk


Terrier-féle lágyrészmobilizáció

Christian Terrier német reumatológusnak köszönhető az a lágyrészmobilizáció (myofascial release), amiben kombinálja a manuálterápiát a masszázzsal. A két hatás nem egyszerűen összeadódik. Kezdetben manipulatív masszázsnak hívta, és kis területen végzett masszázst és passzív mobilizációt jelentett. Később manőverekbe foglalta rendszerét a gerinc és – elkülönítve – a perifériás ízületek funkcióinak javítására, a fájdalom csillapítására. Ez a komplex mechanikus ingerterápia (a lágyrészekben lévő mechanoreceptorokon és továbbhaladva gerincvelői szintre) csökkenti a szegmentális szimpatikus tónust. A masszázsinger a helyi keringést fokozza, a mobilizáció a duzzanatot csökkenti – összességében a hosszirányú rostok újraképződését stimulálva a kötőszövetes struktúrák optimálisan újraépülnek a kezelés hatására.

Alkalmazási területek

 • lágyrészbetegségek
 • mozgásbeszűkülés (pl. váll, lapocka, könyök, térd, boka)
 • ízületi kopások, meszesedések
 • poszttraumás és posztoperatív esetek
 • ízületi- és izomeredetű problémák(fájdalom, tónuseltolódás)


DEEP technika

Ez egy amerikai módszer, az izompólya lazítására irányuló mechanikai eljárás, azaz a mélyen fekvő szövetekre ható mobilizáció extra nagy erőkifejtéssel, pl. alkar technikával. Az izmokat egy kötőszövetes hártya veszi körül inas eredésétől a tapadásáig. Inaktivitás és sérülés miatt összeugrik és összepréseli a benne futó izmokat, ami ettől működésképtelenné válik. A hosszanti háti mély izompólya és az alsó végtagi fasciák nagyon erős struktúrák, megmozgatásukat mégis könnyedén, tervezetten lehet kivitelezni ezzel a módszerrel.

Alkalmazási területei

 • piriformis alagút szindróma
 • korlátozott csípőízületi mozgások
 • fájdalmas izom- és kötőszöveti betegségek
 • korlátozott törzsmozgások (előre, hátra, oldalra hajolás)
KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségünk


Simons és Travell-féle trigger- és tenderpont terápia

A túlterhelt, gyulladt vagy sérült izmokban és izom-ín átmenetben található fájdalmas csomó a Tender pont, onnan egy adott területre kisugárzó fájdalom a Trigger pont. Ez a szintén amerikai módszer a testszerte előforduló és feltérképezhető izomcsomók kezeléséről szól, mely lehetővé teszi a fájdalom enyhítését, megszűnését a pontok nyomási ingere által.

Alkalmazási területei

 • íngyulladás, íntúlterheléses állapotok
 • ízületi porc kopása, gyulladása
 • nyak-vállfájás
 • végtagzsibbadás, kisugárzó fájdalom
 • izomfájdalmak

Kapcsolódó tartalom