Cyriax-féle manuálterápia

James Cyriax angol ortopédorvos kifejlesztett egy metódust a lágyrészek, különösen az ínak, szalagok kézi vezérlésű befolyásolására, ezeket 1950-ben kiadott, gyógytornászok számára írt könyvében foglalta össze.

A különböző technikával (lazítás, felszabadítás, nyomás, húzás, forgatás által) végzett beavatkozás célja a funkció és szerkezet megbomlott összhangjának helyreállítása. Jól alkalmazható a csigolyaközti kisízület akaratlan elmozdulásakor, a keresztcsonti ízület meghúzódásakor.

A metódus a végtagok ízületeiben, valamint a gerincoszlop csigolyáiban fellépő mobilitási blokkok észlelését, vizsgálatát és terápiáját teszi lehetővé. A lefolyásukat illetően döntően reverzíbilis, speciális lágyrész- és légzéstechnikával, manipulációs megoldásokkal orvosolható elváltozások a mozgáskorlátozottság gyakori okaként szerepelnek.

Alkalmazási területek

 • izomeredetű mozgáskorlátozottság
 • porckorong kiboltosulás
 • gerincsérv
 • mozgásszervi eredetű fejfájás
 • karba, ujjba, térdbe, lábba kisugárzó fájdalom
 • Cyriax-szindróma (VIII-IX-X bordaporc szubluxációja kisugárzó fájdalommal)
KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségünk


Neuro-ortopédiai manuálterápia

Kinematikai vizsgálatok a csont, izom, ín, szalag, ízületi tok elváltozásainak differenciáldiagnózisához

 • McConaill-féle osteokinematika

  Az osteokinematika az ízületekkel összekapcsolt csontok egymáshoz viszonyított mozgásaival foglalkozik. Ezek a végtagok nagy mozgásait (pl. csípőízületben az alsó végtag, vállízületben a kar mozgásait) jelentik, melyek az ízület kardinális tengelye körül az izmok összehúzódása által valósul meg. Ezek fokokban mérhető, nagy kiterjedésű fiziológiás mozgások. Megalkotói Mc Conaill és Basmajian biomechanikailag forgást és lengést különböztet meg.

 • Kapandji-féle arthrokinematika

  Az arthrokinematika az ízületi felszínen történő mozgások nem akaratlagos, járulékos, akcesszorikus úgy nevezett kényszermozgások biomechanikájával foglalkozik. Megalkotói Mc Conaill és Basmajian forgást, gördülést, csúszást, távolítást és összenyomódást különböztet meg. Ezek csupán milliméteres elmozdulások, így formálisan nem mérhető. További rendszerfejlesztőknek köszönhető Kapandji, Kaltenborn és Evjenth személyében az akcesszorikus összetevő mozgások és az ízületi játék felmérése. Az osteo - és arthrokinematikai mozgások egymás nélkül nem jöhetnek létre, elemeinek mértéke, aránya, működési mechanizmusa vagy hiánya diagnosztikus, alkalmazása terápiás jelentőségű.

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségünk


Ezek is érdekelhetik...