Korai fejlesztő pedagógia, gyermek Bobath-terápia, Brunkow-terápia

A Bobath módszer a korai agykárosodás okozta mozgásrendellenességek esetében a leggyakrabban alkalmazott metódus. A Karl és Berta Bobath neurológus házaspár által kidolgozott labdás gyakorlatok az izomtónust normalizálják. Segítik a fejkontroll, törzskontroll kialakítását, ugráskészséget, statikus és dinamikus egyensúlyt fejleszt, esésben kéz- és lábtámaszkodást stabilizál, a fordulást facilitálja, a súlypontáthelyezés élményét nyújtja, a helyzetváltoztatási és helyváltoztatási formák tanítását segíti. Egyéni testhelyzetben automatikus mozgásválasz kiváltását facilitációval, manuális megsegítéssel érjük el. Ahogy nő a gyermek aktivitása, úgy mérsékelhetjük a külső segítséget. Hypotónia, ataxia kezelésében a testhelyzet stabilizálására erős ritmikus nyomási ingert adunk fejre, vállra, kéztámaszra fentről lefelé haladva.


Gyermekkori pszichomotoros fejlődési zavarok funkcionális kezelése

Az agykárosodás következtében létrejött Wernicke-Mann tartást (az alsó végtagon az extenziós, felsőn a flexiós spasztikus tónusfokozódást) többféle technikával oldjuk.

 • passzív mozgatás: A kevésbé feszes izmok lazításával kezdjük, lassú, nyugodt tempóban, hogy ne váltsunk ki kóros reflexeket. Ízületenként négyszer-ötször mozgassuk egy irányban, öt perces időtartamban.
 • masszázzsal kombinálható a passzív kimozgatás:
  • a combközelítő izmot a csípőízület távolítása alatt a másik kézzel enyhén gyúrni, simítani, vibrálni lehet
  • lepedőt, pelenkát a kimozgatandó terület alá fektetve, két végét megfogva gyors tempójú rázással, forgatással lazítani lehet az izmot
 • kellemes, halk háttérzene, reflexgátló testhelyzet
 • hangmasszázsterápia, tibeti hangfürdőkezelés
 • krioterápia – különösen a csukló és boka korrekciójára, lazítására:
  • jégkásával, azaz törtjeges vízbe merítjük a kezet, nehézség nélkül három másodpercre
  • jégnyalókával körkörös mozdulatokkal a spasztikus területet átdolgozzuk kb. 15-20 percig
 • neurofiziológiai mozgásterápiákkal (Bobath-módszer, Brunkow-módszer) a normálishoz hasonló szelektív mozgásmintákat alakítjuk ki.

A jól koordinált nagymozgások és finommozgások kialakulásának előfeltétele a két testfél integrálása, azaz a két agyfélteke együttműködése, melyet a két testfél mozgásának összerendezését szolgáló gyakorlatokkal érünk el. A manipuláció fejlesztése egykezes, kétkezes, eszközös mozdulatok gyakoroltatásával valósul meg. Az érző és mozgató funkciók javításával, a szenzomotoros ismeretszerzés sokoldalú gyakorlásával segítjük a gyermek testképének kialakulását, a "saját test" élményének megtapasztalását. Először az alaphelyzetek egyensúlyi állapotát (fekvés, térdelés, ülés, sarokülés) éreztetjük meg, kibillentjük a statikus egyensúlyi helyzetéből, a gyermek próbálja visszaszerezni azt. Utána az alapmozgások (fordulás, gurulás, mászás, járás) végrehajtásához szükséges dinamikus egyensúlyérzetet fejlesztjük Bobath labdával. A reflexgátló testhelyzetben a kóros izomtónust oldjuk és facilitáljuk az ép mozgások kialakulását (fejtartást, törzsrotációt, ellentétes kar-láb koordinációt, biztonságos elesést, felegyenesedést).

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségünk


Tibeti hangfürdő, hangtálterápia a megismerő funkciók fejlesztésére

Óvodás és iskoláskorú mozgás-, látás-, hallássérült gyerekek fejlesztő programjához jól alkalmazható a hangtál, mint az akusztikus, szomatikus, taktilis, vibratórikus ingerlés eszköze.

A hangtál által a gyermek a különböző frekvenciájú hangokat, a halk és hangos, a mély és magas közti különbséget megismeri, a közeli és távoli hangforrásokat észleli. A gyógyító tál önálló hangkeltésre készteti a gyermeket, játékos formában motiválja a kommunikáció kezdeményezését. 
Taktilis ingereket érzékelhet a gyermek a hideg fémtál és a meleg faütő párba állításával, a nehéz hangtál, a kisebb és könnyebb tál, a könnyű ütő által. 
Szomatikus ingerlést biztosít a hasára, mellkasára, hátára, kezére helyezett tál súlya, vibratórikus ingerlést a megkongatása által keltett rezgéshullámok különböző testrészein és a levegőben történő tovaterjedése okán, melyek mind segítik a „saját test” élmény megtapasztalását.


Ez is érdekelheti...