Médiamegjelenések

Csontritkulás gyógytorna (Életkor magazin)

Praxisunk vezetője az Életkor magazinban (2018 november 16-19, M1/Duna/Duna World) beszélt a csontritkulás gyógytornájáról, jelentőségéről. Terápiás megfontolások és megelőzés.

Mulligan-terápia (Életkor magazin)

Praxisunk vezetője az Életkor magazinban (2018 november 9-12, M1/Duna/Duna World) mutatta be egy-egy példán keresztül a Mulligan-manuálterápia alkalmazhatóságát.

Kineziotape-kezelés – Mire jók a színes tapaszok? (Meglepetés)

Sportbalesetek, húzódások, rándulások és ficam során az izom és az ízület körüli szövetekben nyomáskülönbség jön létre, így a köztük lévő "összjáték" megbomlik. Egy japán professzor úgy vélte, hogy a gyógyuláshoz először ezt kell megszüntetni. Kidolgozott egy terápiát és ehhez rugalmas, hullámformájú tapaszt készített, amit a sérült, fájdalmas területre tett. Megfigyelte, hogy már néhány nap után felgyorsul a gyógyulás, csillapodik a fájdalom, és a test bámulatos regenerálódáson megy keresztül.

„... Amint a gyógytornász felhelyezi a tapaszt, az megemeli a bőrt, az erekben javul a vérátáramlás, az izom ellazulhat, és a fájdalom csillapodik. Olyan érzés, mintha a szakember keze folyamatosan a sajgó testrészünkön pihenne. Fájdalom esetén azonnal megérintjük a területet a kezünkkel, ez az ösztönös reflex a tapasz működésének egyik alapja.” – avat be Váliné Fekete Szilvia gyógytornász.

A teljes cikk a Meglepetés magazin XVI. évf. 30. számában olvasható (2011 július 28.)

Fájdaloműző torna – munkahelyi gyakorlatok (Meglepetés)

Talán észre sem vesszük, hogy órák óta merev testtartással nézzük a számítógép képernyőjét, estére pedig sajog minden porcikánk. Egyszerű, olcsó és hatékony orvosság, ha naponta legalább kétszer megtornáztatjuk a testünket!

Fásultság, fáradtság?

„Testünk képtelen alkalmazkodni az egész napos üléshez, mivel nem erre alkotta meg a természet. Az irodai munka nagyon megterheli az ízületeket, előbb-utóbb izomfeszülést, izomgörcsöket is okoz” – kezdi Váliné Fekete Szilvia gyógytornász. A szakember szerint a hosszas ülőhelyzet nehezíti a lábak és a medence keringését, így nő a visszerek, a trombózis és az aranyér kialakulásának veszélye.

A teljes cikk a Meglepetés magazin XVI. évf. 7. számában olvasható (2011 február 17.)

A Zilgrei-módszer (Nők Lapja Egészség)

Nem csupán gyógyszerekkel csillapíthatók az ízületi és izomfájdalmak! Itthon még kevesen használják az önsegítő Zilgrei-technikát, pedig néhány gyakorlattal percek alatt elűzhető a fájdalom!

... – A módszer célja elsősorban a fájdalomcsillapítás. Azokat a mozgásokat részesíti előnyben, melyek nem okoznak fájdalmat. A technika segítségével az ízületben olyan "mikromozgást" hozunk létre, mely megmozgatja az ízületi végeket, ellazítja az izmokat, és javítja a keringést – magyarázza Váliné Fekete Szilvia gyógytornász.

A teljes cikk a Nők Lapja Egészség IV. évf. 12. számában olvasható (2010 december 3.)

Szelíd ízületi terápia (Blikk Nők)

Valamilyen mozgásszervi panasszal küzd? A Dorn-terápia a páciens aktív mozgása közben állítja helyre a csigolyák és az ízületek statikai egyensúlyát!

Sem nem masszázs, sem nem csontkovácsolás. A módszer lényege, hogy megkeresi a mozgásszervekben rejlő statikai hibákat, az ízületek elcsúszását, és a páciens aktív közreműködésével korrigálja azokat.

– Ha valakinek fáj a háta, a dereka, a nyaka, az mindig az egyenetlen terhelést jelzi, amit az okoz, hogy valahol statikai hiba, aszimmetria van a mozgásszervrendszerben – magyarázza Váliné Fekete Szilvia gyógytornász-fizioterapeuta.

A teljes cikk a Blikk Nők VI. évf. 21. számában olvasható (2010 május 26.)