Scoliosis műtét és gyógytorna

Kérdés

Hogyan készüljek a gerincferdülés műtétemre?

Válasz

A műtéti terv ismeretében célszerű előre megtanulni és begyakorolni a műtét után végzendő torna elemeit. Mivel a teljes funkció eléréséig nem lehet a beteget fekvőbeteg osztályon tartani és az ambuláns ellátás sem mindig biztosítható, így az otthoni torna nagy jelentőséggel bír. Célszerű, ha ezeket a gyakorlatokat a hozzátartozó is ismeri, mert így korrigálni és segíteni tud a tornában. Hasznosabb a kevesebb, egyszerűbb, de a beteg életkorához, személyiségéhez, mozgáskészségéhez igazodó gyakorlat.

Ajánlottak a thromboembóliás és tüdőszövődmények, felfekvés, kontraktura kialakulásának megelőzését célzó gyakorlatok, ezekhez szükséges a mellkastérfogatot növelő légzőtorna, innervációs gyakorlatok, vénás torna, fektetés, gumiharisnya, rugalmas pólya, esetleg segédeszközök használata. A műtét után gyakori az anémia miatti collapsus (ájulás) hajlam, ezért a testhelyzet változtatásában csak fokozatosan és lassan szabad előrehaladni.
A gyógytornász által kiválasztott, megtanult Klapp gyakorlatok begyakorlása, pl. az alsó és felső végtag együttes haladásával járó mászások térdelőtámaszban egyidejűleg azonos, majd ellentétes oldali végtag emelésével, vagy kúszások az ágyéki és a háti gerincszakasz mobilizálásához.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink