Porckorongsérv műtét után

Kérdés

Pontosan a mai nap három hete annak, hogy megműtöttek, muszáj volt mert a jobb lábam bénulásos tüneteket mutatott, nem tudtam a sarkamra állni. A műtét előtt a bénulás mértéke 1/5, most 3/5...Kaptam egy fizioterápiás gépet (Corposano) amit nem tudunk kellően használni. A kórházban három percben megmutatták a használatot, hogy hova kell tenni a tappancsokat, de ezt itthon nem sikerült megoldani, hogy a nagylábujjam fel- le mozogjon.

Tegnap meglátogatott a gyógytornász, tőle kértem segítséget ezügyben, de ő sem tudta az ujjmozgást kiváltani, nem tudta hová kell tenni a tappancsokat, illetve sikerült valamennyire de csak lefelé mozgást tudtunk kiváltani.
A gép könyvében nincs konkrét információ az izmok lefutásáról, és igazából én is tanácstalan vagyok most már.

A gyógytornát a jövő héten kezdjük csak. Menni, sétálni napi növekvő méterekkel már tudok, de én szeretnék addig is fejlődni, a kórházban azt mondták mozgassam a lábam fel-le amennyit tudom.
Tudna-e nekem abban segíteni, hogyan tudnék fejlődni, illetve a ujjam fel-le mozgatásához hová kell tenni a gép tappancsait?

Válasz

Feküdjön a hátára, tegyen a térde és a bokája alá kispárnát úgy, hogy a sarka ne érjen az ágyra! Musculus peroneus paresis esetén helyezze a negatív elektródát a térdkalács mellé a láb külső oldalán, a pozitívat a külbokacsont fölé vagy mögé. A lábfej felfelé és kifelé mozdul el az áram hatására.
A musculus tibialis anterior bénulás esetén helyezze a negatív elektródát a térd alá a sípcsont mellé, a pozitívat a belboka felett a sípcsont mellé. A lábfej befelé és felfelé mozgást végez az áram hatására.

2-es izomerő esetén a gyakorlat: hason fekve lábfejét lógassa le az ágyról és többször húzza fel "pipába" – egyszer középállásban, utána kifordítva fel, majd befordítva fel!
3-as izomerőnél: végezze oldalfekvésben az előzőeket!

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink