Nyaki gerincsérv, ideggyöki tünetek, McKenzie-terápia

Kérdés

Nyaki MRI vizsgálatom eredménye többszörös gerincsérvet igazolt. Bal oldalon C5-6, jobb oldalon C7-8 ideggyököt nyomja a porckorong. Fáj a bal vállam, jobb oldalt a kisujjamba, gyűrűsujjamba sugárzik, ujjaim gyengék, nehezen hajlítom. A műtétet szeretném elkerülni. Milyen szelíd módszerrel lehetne kezelni?

Válasz

Akut állapotban néhány napig a nyak rögzítését, tehermentesítését Schancz-gallérral biztosítjuk. A fájdalmat provokáló helyzeteket pl köhögés, hasprés kerülje. A fejtetőre gyakorolt nyomás ártalmas.

A nyakizmok reflexes megfeszüléséből adódó "izom-défansz", a védekező kényszertartás óvatos oldása lazító krémmel, Ritex-pakolással, ellazító masszázzsal, infralámpával, rövidhullám és ultrahangkezeléssel, nem utolsó sorban tengelyirányú trakcióval, húzással (Glisson, Mulligan, függesztőrács)történhet.

A gyulladás elmúlását követően az aktuális állapot függvényében megkezdhetjük a mozgásterápiát, mely poszturális szindróma esetén tartásjavítást jelent, ilyenkor az ismételt mozgások nem hatásosak. Diszfunkció okozta nyaki fájdalom ellen leghatásosabb a nyújtás, trakció, extenziós kezelés, de az ismételt mozgások is hatásosak lehetnek. Derangement szindrómában az ismételt mozgások gyors és maradandó változást hoznak. A McKenzie terápia ezen betegség kezelésében a legeredményesebb.

Poszturális szindróma: A 30 év alattiak, diákok, irodai dolgozók nyaki gerinc fájdalma. Egészséges szövetek abnormális terhelése váltja ki időszakosan a panaszokat. A mozgásterjedelem normális, a fájdalom nem sugárzik ki karba, ujjba. Mozgásra nem fáj, csak bizonyos testhelyzet megtartására.

Diszfunkció szindróma: 30 év felettieken a már kialakult degeneratív elváltozás miatt időszakosan fellépő szimmetrikus, vagy asszimmetrikus gerincfájdalom jellemzi. A mozgásterjedelem beszűkült, a fájdalom nem sugárzik ki karba, ujjba. Mozgatásra nem fáj, csak bizonyos testhelyzet megtartására.

Derangement szindróma: Komoly porckorongelváltozások vannak (protrusio, prolapsus, discus hernia), melyet abnormális terhelés ér. 25-55 év közöttieknél gyakori. A fájdalom lehet állandó, időszakos, kisugárzó, egyoldalú, kétoldalú, mozgással és testtartással provokálható. Ha tartósan nyomódik az ideggyök, az általa beidegzett területek funkciója is romlik (érzéskiesés, izomsorvadás, reflexeltérés).
Reflexkiesés, izomgyengeség, renyheség esetén edzeni kell a gyengülő izmokat.
C5 ideggyöki kompresszió esetén a váll formáját adó deltaizmot kell erősíteni.
C6 ideggyöki kompresszió esetén a könyökhajlító izmot kell erősíteni.
C7 ideggyöki kompresszió esetén a könyöknyújtó és hüvelykujjat mozgató izmokat kell erősíteni.
C8 ideggyöki kompresszió esetén az ujjhajlítókat erősítsük.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink