Gerincferdülés 14 évesen

Kérdés

Én egy 14 éves lány vagyok, fél éve fedezték fel rajtam a hátgerincferdülést, valószínüleg hanyag testtarás és mozgáshiány miatt.
Voltunk orvosnál, írt fel gyogytonát is, akkor azt végeztem két hétig, aztán heti egyszer-kétszer. Két hónap múlva vissza kellett volna menni újjab gyakorlatok érdekében, de mivel a nyár is közbejött, meg anyum azt mondta, hogy nem is tornáztam eleget, a mai napig nem mentünk, de nagyon akarom a változást, mert szabad szemmel jól láthato, vagyis ha jól megvizsgál valaki, zavar. Őszinten engem nem az érdekel, hogy ha nem tornázom fájni fog, hanem az hogy csúnya...

Egyik okom, hogy nem tornaztam, hogy torna közben szörnyen fáj a fejem, másik okom, hogy reménykedtem a csontkovácsban, de tegnap megemlitettem ezt anyumnak, és ő azt mondta hogy a csontkovács a ferdülést nem tudja kiegyenesíteni, az csak helyrerakja a csontokat, és nekem nem elcsúszva vannak a csontjaim, hanem meggörbülve, így elveszett a remény, persze ha ez igaz.

Most hajladó vagyok tornázni és visszamegyünk a doktornőhöz. De még mielött oda eljutok, kérdéseim:

Miért fáj a fejem? Mit tegyek,hogy ne fájjon? A csonkovacs képes-e erre a csodára?

Válasz

A fejfájás miatt a vérnyomásod ellenőrizni kell. Okozhat még arcüreggyulladás, homloküreggyulladás is fejfájást már néhány hason fekve végzett gyakorlattól.

Csontkováccsal nem lehet a gerincferdülést kiegyenesíteni.
Most fogsz sokat nőni, az izmaid is nyúlnak. Nagyon fontos a Te korodban a rendszeres torna, egyenes testtartás, izomerősítés. A következő öt év aktivitása, esztétikus testtartása határozza meg a későbbi egészségi állapotod. Most a szépség, tíz-húsz év múlva a fájdalom fog jobban zavarni.
Láthatod tükörből a medence aszimmetriáját, ferde állását, oldalra kitolódott helyzetét, hogy a törzs és kar által bezárt háromszög a két oldalt összehasonlítva különbözik. Hátulról nézve jellegzetes a hátra domborodó borda (az egyik oldalon bordapúpot és vele szemközt a bordák behúzódását, a bordavölgyet). Ugyanilyen behúzódást és kiemelkedést láthatsz hátul a derék tájékon is. A vállak előre-hátra fordult, emelt helyzete, a nyak ferde tartása is a gerincferdülés jele lehet.

Javulni fog a gerincferdülés, ha rendszeresen tornázol! Gyógytornász által betanított egyénre szabott terápiával nagyon jól kezelhető.
A nagyfokú gerincferdülés esetén előfordulhat, hogy kevés a javulás és csak szinten tartásra lehet számítani, esetleg műtét, fűző viselése válhat szükségessé.

Ajánlott mozgások hanyagtartás esetében:

Felülről indított hasizomerősítéssel a lógó has megszűntetése (pl. felülésekkel hanyattfekvésből talptámaszban).
A medence helyes dőlésszögének beállítása az összes Klapp kúszóhelyzetben.
Farizmok erősítése (pl. Z ülésben lábemelésekkel).
Csípőhajlítóizmok nyújtása (pl. hasonfekvésből indított lábemelésekkel, has alá párnát kell tenni).
Mély hátizmok erősítése mozgásszünetek beépítésével (pl. fizioballon, kispadon hasalva, törzsemelés csak vízszintesig, széken ülve terpeszben vagy törökülésben végzett gyakorlatok).

Káros mozgásformák, kerülendő helyzetek hanyagtartás esetében:

Statikus fordított helyzetek, mint a fejenállás, kézenállás, híd, fészek.
Terhek cipelése, emelése.
Rázkódással járó dinamikus hely- és helyzetváltoztatás (pl. szökdelések, teli talpon és sarkon futás, ugrás).

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink