Vállficam műtét utáni rehabilitációs időszak

Kérdés

Amatőr sportbalesetből (eszméletvesztéses esés) adódó vállficamon volt négy hónapja teljes szalagszakadással (tossi 3), amelyet két tűződróttal és csavarozással kezeltek.

A csavarkivétel harmadik műtétjét követőn kerültem csak olyan helyzetbe, hogy egyáltalán gyógytornára kerülhetett sor (a fémtörés veszélye miatt). A műtéti időszak közel két és fél hónapja alatt a váll- és a felkar izomzatom nagymértékben elsorvadt. Továbbá a váll és a felkarom láthatóan még mindig fentebb van, mint a ép vállam (gondolom az orvos a biztonság kedvéért amennyire lehetett a leszakadt részeket "összehúzta").

Jelenleg már túl vagyok 10 gyógytorna alkalmon és a gyógytornász szerint a mozgástartomány szépen fejlődött. Sajnos az izomzatomon ez még nem annyira látszik. A felkar, mintha megnyúlt volna és így egy látható bütyök is képződött a váll csontozatán. A gyógytornász szerint majd a később kifejlődő izomkötegek ezt a rést kitöltik és eltűnik a bütyök. Egy kicsit kétségbe vagyok esve, hogyan tovább a gyógyulásban és a következő időszakban egyáltalán lesz-e még javulás.

A kérdéseim:
- kezdeményezzek-e még további gyógytornát vagy én is tudom otthon kezelni
- mikor, mit emelhetek egyáltalán (itt csak az otthoni munkavégzésre gondolok és a sporttevékenységre még nem), okoz-e ez káros következményeket
- helyreállhat-e a bal és jobb váll közötti eltérés a túlzott "összehúzás miatt"
- olvastam, hogy tapasszal az esetleges fájdalmak és rögzítés is kezelhető valamilyen mértékben, hogy lehet ehhez hozzájutni (orvos írja-e fel és hol?)

Azért fordultam Önökhöz, mert próbálkozásaim ellenére szinte alig tudtam még eddig ezekben a kérdésekben információhoz jutni, mivel az egészségügyben a gyógyulási időszakra vonatkozó tájékoztatások – enyhén
szólva – hiányosak voltak. Magát a gyógytornát is kifejezetten az én kérésemre tudtam "megindíttatni", pedig úgy érzem ez legalább annyira fontos kérdés, mint maga a műtét.

Válasz

Tapasztalatom szerint a balesetet követő első év, azaz egy teljes év alatt lehet és kell a maximumot kihozni a sérült testrészből. Ezalatt ajánlatos hetente kétszer szakember irányításával, a többi napon egyedül végezni a gyógytornász által összeállított gyakorlatsort. A torna idővel változik, az aktuális állapot szerint. Amit egy év elteltével sikerül elérni szorgalmas tornával, az a maximum, utána már jelentős változásra nem lehet számítani, csak szinten tartásban lehet gondolkodni.

A "bütyök"-nek nevezett képződmény valószínűleg mindig ott volt, csak izomzat borította, ami a sérülés után – az inaktivitás miatt – leépült, így felszínre került a csont. Ez akkor bújik el megint, ha az izomzata újból megerősödik.

Az izomgyengülés együtt jár izomzsugorodással, szalagrövidüléssel, az ízületi tok feszesedésével, fájdalommal, feszülés érzéssel. Ezen lágyrészek ellazításához kell a gyógytornász személyes közreműködése. Fájdalomcsillapító tapaszok nagy választékban és vény nélkül elérhetőek a patikákban. A funkcionális kinezio taping felhelyezése kiegészítő kezelésként eredményes, ha ezirányban képzett gyógytornász teszi fel.

Terhelhetőségének mértékét az Ön állapotát ismerő, vizsgálatot elvégző szakember (orvos, gyógytornász) határozza meg, javaslatuk alapján végezhet házi- és házkörüli munkákat.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink