Vállficam gyógytornája, gyógytorna otthon Desault-kötésben

Kérdés

Harmadszor ugrott ki a vállam sportolás közben, az orvos visszahelyezte a felkarcsontot a vápába és rögzítette a karom pár hétre. Milyen gyakorlatokat végezzek ezen idő alatt és a kötés levétele után?

Válasz

A vállficamokat, a váll hipermobilitást leggyakrabban konzervatív módon kezeljük, melynek lényege a rövid ideig tartó rögzítés és funkcionális utókezelés gyógytornával. Repositio után a végtagot időseknél 1 hétig, fiataloknál 3 hétig Gillchrist vagy Desault-kötésbe helyezik a váll szalagjainak gyógyulásáig. A tornával az izomegyensúlyt állítjuk helyre, mely a humerusfej (felkarcsont) dinamikus stabilizálását biztosítja. Eredménytelen konzervatív kezelés, ismétlődő vállficam esetén műtét válhat szükségessé.

Gyógytorna otthon Desault-kötésben:

A kötésből kimaradt, szabadon lévő ízületeket mozgatjuk - a kéz, csukló, ujjak minden irányú mozgatása, az alkar-tenyér vonalának felfelé fordítása.
Az ujjak, csukló érzését és mozgásait kísérjük figyelemmel, mert a plexus brachiális sérülés a vállficam szövődménye lehet. Érzészavar esetén forduljon orvoshoz!

Vállficam gyógytorna a rögzítés eltávolítása után szigorúan szakemberrel értendő(!), mert nagy a reluxációs veszély. Gyakran
követi perifériás idegsérülés (nervus axillaris), mely a deltaizom és a lapockarögzítő izmok bénulását, a váll háromszögletű érzéskiesését okozza.

Vállficam gyógytorna kezelési szempontjai:

• Az elevatio (vállemelés) és abductio (kar oldalra emelése) gyakoroltatása a fokozatosság elve szerint (hajlított könyökkel, tehermentesített helyzetben) történjen.
• Kirotatio (kar kifordítása), horizontalis flexio és extensio (vállmagasságban "ferdén" előre és oldalra emelni) 3 hétig tilos!
• 3 hét után a kirotatio (kar kifordítása) gyakorlása elkezdendő, 6 hétig az abductio (kar oldalra emelése) 60 fokig, a kirotatio 30 fokig megengedett.
• Pihentetésül a diszkomfortérzés kiküszöbölésére használható a kartartó heveder.
• A 6. héttől a 3. hónapig próbáljuk elérni a teljes mozgástartományt izomerősítéssel és alakítsuk ki a helyes izomkontrollt.
A 3. hónaptól teljes izomterhelés engedélyezhető. Megkezdjük a mozgások automatizálását.
A professzionális sporttevékenység 6 hónap után kezdhető újra.

Vállficam-műtét esetén alkalmazható gyógytorna:

Az első három napban a műtött kar pozícionálása, mellkasi fizioterápia, rotátorköpenyen kívüli izomzat izometriás gyakorlatai, ép végtag tornáztatása, trapézizom (csuklyásizom) lazítása, propriocepció befolyásolása. Lehetőség szerint vállmozgató gép (CPM) használata a mozgásterjedelem fokozatos, tolerálható emelésével.
A harmadik naptól önasszisztált és vezetett aktív technikák, ingagyakorlatok, Poelchen-féle „lengetőgyakorlat”, kötélhúzó gyakorlatok, lapockát rögzítő izmok erősítése, a longitudinálisan és tranzverzálisan futó izmok egyensúlyának megteremtése a dinamikus stabilitás kialakításához. A teljes gyógyuláshoz hat hónap ésszerű, intenzív mozgásterápia szükséges.

A kezelés eredményességét a zsibbadás, fájdalom, gyengeség megszűnése, a ficam ismétlődésének elmaradása jelzi.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink