Nervus radiális idegsérülés, lógó kéztartás

Kérdés

Combcsonttörés miatt 3 hónapig hónaljmankóval jártam, mert nem terhelhettem az egyik lábam. A sok mankózás elnyomta a radiális ideget, zsibbad, fáj, erőtlen a jobb karom, lóg a kezem. Mivel tudnám erősíteni?

Válasz

A perifériás idegsérülés tünetei közé tartozik a beidegzett izmok bénulása és a beidegzett területek érzészavara.
A tartós mankózás, a felkart érő tartós nyomás, direkt erőbehatás komprimálja az ideget. Az összenyomatás helyén a beteg nyomásra fájdalmat jelez és a fájdalom végig fut az ideg lefutása mentén. Ezt hívjuk csengő-tünetnek, Tinnel-jelnek.

A nervus radialis ideg sérülése miatt jellegzetes kéztartás alakul ki. Ez a lógókéz, azaz az I-V. ujjakat, kézfejet nem tudja megemelni. Lóg a kézfeje. A kéz érző és mozgató működése is károsodik.

Kieső érző funkciók:
- érzéscsökkenés a kézhát hüvelykujj felé eső felén
- fájdalomérzés csökkent az alkar külső oldalán

Motoros funkciók zavara:
- az alkar, csukló, kéz gyengesége
- a kézujjak nem nyújthatók
- nem tudja kezét erősen szorítani, a kéz fogóereje csökkent
- hüvelykujj gyenge, nem tudja nyújtani, tenyértől távolítani
- csuklót nem tudja hátra hajlítani, tenyerét felfelé fordítani
- könyökét nem tudja hajlítani

Az ízületi zsugorodás kialakulását az ízületek passzív mozgatásával és a megfelelő fektetéssel tudjuk megelőzni. Nervus radialis sérülteknél az extenzor izomcsoport túlnyúlása, a hajlító izmok zsugorodása alakul ki. Figyeljünk oda, Bunnel-sínnel tudjuk biztosítani az optimális helyzetet.

A zsugorodás oldására kiváló a manipulációs kezelés:
- Az ízületi felszínek széthúzása és visszaengedése hosszanti irányban.
- Az ízületi felszínek húzása mellett, azok egymáson való elmozdítása haránt irányban.

Az izmok karbantartására, a sorvadás lassítására mihamarabbi szelektív ingeráram kezelés és izomerősítő torna szükséges szakember irányításával.

A szenzitív működés fejlesztést igényel, mert a sérültek az érzéshiány miatt úgy fognak meg forró tárgyakat, hogy közben égési sérüléseket szereznek. Ilyenek pl. forró víz, teás bögre, cigaretta, télen fagyási sérülések. Hívjuk fel a beteg figyelmét, hogy kezük "vakságát" szemkontrollal kövessék, segédeszközökkel pótolják pl. kesztyű használata szükséges.

A kézidegsérültek rehabilitálhatóságát elsősorban nem a funkcióveszteség foka dönti el, hanem a szenzomotoros rekoordinálhatósága.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink