Könyökrepedés duplán...

Kérdés

Négy nappal ezelőtt nyújtott könyökkel estem el (95 kg vagyok), mindkét könyököm megrepedt. Mindkettőn gipsz sín van. Összesen tíz napig lesz rajtam és leveszik. Ezelőtt rendszeresen végeztem súlyzós edzéseket. Most gyógyulásom érdekében multivitaminokat, C-vitamint, kálciumot és magnéziumot szedek. Azt szeretném kérdezni, hogy ha leveszik a gipszet mennyi idő múlva edzhetek újra? Gyógytorna mennyi ideig szükséges, illetve lehet-e minden nap végezni? Rossz ötlet most míg gipszben van a kezem stresszlabdát nyomogatni?

Válasz

Bármelyik testrész sérülése a szomszédos területekre is kihatással van. A könyöktáji sérülések másodlagosan váll kontraktúrát (mozgásbeszűkülést) és csuklófájdalmat okozhatnak. Önnek a vállízületet és a nem gipszelt részeket kell most tornáztatnia.

Gyakorolja a kar oldalra emelését először vállmagasságig befelé-, előre- és kifelé néző hüvelykujjal néhányszor, majd vigye tovább egészen a fülig, szintén többször. Edzettebbek kis súlyt is vehetnek a kezükbe, ha nem okoz ezzel fájdalmat. Időben elkezdett tornával a deltaizom nem fog sorvadni, a csuklyásizom felső részének parakoordinációja nem alakul ki, és ezzel megelőzheti a vállban az addukciós kontraktúra kialakulását.

Csuklópanasz esetén kezdje el az alkar-tenyér felfelé fordítását, mert a gyakran kialakuló pronációs kontraktúra nagyon nehezen és fájdalmasan hozható helyre. A csuklóízületet még jobbra-balra, felfelé és lefelé irányban is tornáztassa.
Az ujjakat a körmök eltüntetéséig hajlítsuk be a tenyérbe. Majd a hüvelykujjat fordítsuk be a tenyér közepébe és szorítsuk rá a többi ujjat. Nyissuk terpeszbe, erősen kifeszítve az összes ujjat. Ha könnyedén tudja végezni, akkor már nyomogathatja a gumilabdát, de utána gumiszalag ellen is ugyanannyiszor nyújtsa ki az ujjait.

A gyógytornát minden nap többször kell végezni, kb. fél évig. Az edzések időzítése az aktuális állapot és a kitűzött cél függvénye lesz.

Kérje tapasztalt gyógytornász személyes segítségét a gyakorlatok helyes betanulásához, így biztos lehet benne, hogy szövődménymentesen meggyógyul, sem kontraktúra, sem fibrózis, sem Sudeck-atrófia nem fog kialakulni a törés után.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink