Izomerő, még mindig a kézen...

Kérdés

Először is köszönöm szépen a választ, sokat segített! Lennének még ezenkívül kérdéseim még mindig csak a kézzel kapcsolatban. Például izomerősség szerint a következő tárgyakat, mikor lehet adni?

- tüskés vagy szivacslabda
- gyurma formázása
- papírgyűrés és simítás
- papírtépés, -sodrás
- papírhajtogatás
- különböző erősségű csipeszek használata
- írás-festés
- vágás ollóval
- gyöngyfűzés, -varrás
- pattintható eszközök használata
- tekerő mozdulat
- labda tekergetése vállig

Be tudná nekem sorolni ezeket izomerő szintjeibe, úgy hogy pl. 1-es izomerőre gondolom a labda szorítása, elengedése jó, 3-asra gondolom a gyurma, és a többi melyik izomerőnél használható?

Ha valaki teljesen a nulláról kezdi a mozgást (kéz) vagyis 1-es izomerővel, akkor gondolom először a csukló- majd a kéz és az ujjak mozgása jön vissza. Váll- karmozgásokról tudok, csak a kéz az, ami jelenleg érdekel. A következő fogásmódokhoz hányas izomerő szükséges: passzív funkciós, funkciós kéz, hengerfogás, palmaris fogás, kulcsfogás, ujjak közti fogás, hurokfogás? Például ujjak közti fogáshoz 3-as izomerő. Remélem, nem kérdeztem túl sokat!

Válasz

Sajnos a kért formában nincs irodalmam, protokoll anyagom, viszont elárulom hogyan tudja kitalálni a megoldást.

Vegyen elő egy nagy lapot. A jobb szélére írja le a gyakorlatokat egymás alá és rajzolja mindegyik mellé a kéztartást, emelje ki színes ceruzával az aktív izomcsoportot. A lap bal oldalára írja egymás alá a nagy izomcsoportokat: flexorok, extensorok, abductorok, adductorok, opponensek, alkari pronátorok, alkari supinátorok. Mindegyik alá illessze be új sorba: 1, 2, 3, 4, 5 izomerő, ezek mellé rajzolja le a vizsgálati kéztartást. Innentől egyszerű a feladat, már csak összeköti az azonos kéztartású párokat a lap jobb és bal oldaláról, és elkészült a dolgozata... Ugyanígy gondolja át a fogástípusokat is.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink