Gyógytorna otthon gipszben, válogatott gyakorlatok

Kérdés

Szabad-e csonttörés után, gipszrögzítésben tornázni?

Válasz

Bármelyik testrész sérülése a szomszédos területekre is kihatással van. A könyöktáji sérülések másodlagosan vállkontraktúrát (mozgásbeszűkülést) okoznak, a csuklótörés a könyök és a kéztőízület mozgásait nehezíti, a csípőtáji törések a térdízület zsugorodását és derékfájdalmat vonnak maguk után és számtalan példát lehetne még sorolni.

A felkargipszben, alkargipszben, és kézsérülések esetén a vállízületet és a nem gipszelt részeket intenzíven kell tornáztatni.
- Az első naptól gyakoroljuk a kar oldalra emelését vállmagasságig befelé-, előre néző- és kifelé néző hüvelykujjal, majd vigyük egészen a fülig. Edzettebbek kis súlyt is vehetnek a kezükbe. Időben elkezdett tornával a deltaizom nem fog sorvadni, a csuklyásizom felső részének parakoordinációja nem alakul ki és ezzel megelőzzük a vállban az addukciós kontraktúra kialakulását.
- Típusos radiustörés (csukló) esetén már a gipsz száradása után kezdjük el az alkar-tenyér felfelé fordítását, mert a gyakran kialakuló pronációs kontraktúra nagyon nehezen és fájdalmasan hozható helyre.
- A csuklóízületet jobbra-balra, felfelé és lefelé tornáztassuk.
- A kéztőízületet 90 fokig hajlítsuk, ha a gipsz akadályozná a mozgást, azonnal szóljon az orvosnak!
- Az ujjakat a körmök eltűntetéséig hajlítsuk be a tenyérbe. Majd a hüvelykujjat fordítsuk be a tenyér közepébe és szorítsuk rá a többi ujjat. Nyissuk terpeszbe, erősen kifeszítve az összes ujjat.

Az alsó végtag törése esetén lábszárgipszben, magas gipszben az ép lábat és a nem gipszelt részeket kell intenzíven tornáztatni.
- hanyattfekve az ép, majd a gipszelt lábbal biciklizzen a levegőben, ép lábon bokára kötött 1 kg-os lábsúllyal (a lábfejet is erősen húzza hátra)
- hanyattfekve ép lábfejjel integessen, körözzön, forgassa a talpát ki- és befelé, mindent erőteljesen, nagy mozgásterjedelemmel
- hanyattfekve mindkét láb ujjait jól bekarmolja, majd teljesen szétterpeszti
- hanyattfekve mindkét nyújtott térdhajlatot erősen leszorítja az ágyba ill. a gipszbe
- hanyattfekve a farizmok megfeszítésével a medencét emelje fel
- ágy szélére kiülve váltva lengeti a lábait (térdét kinyújtja és behajlítja)
- ágy szélére kiülve nyújtott lábakat teljesen nagy terpeszbe nyitja, zárja, mely az oldalsó farizmot erősíti

Kérje tapasztalt gyógytornász személyes segítségét a válogatott gyakorlatok helyes végrahajtáshoz, betanulásához, így biztos lehet benne, hogy sem kontraktúra, sem fibrozis, sem Sudeck-atrófia nem fog kialakulni a törés, műtét után.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink