Ergoterápia

Kérdés

Abban kérném a segítségét, hogy ergoterápiailag mi a különbség a rövidtávú és hosszútávú rehabilitációs célok között?
Pl. az önellátás javítása, izomerősítés, kóros mozgások leépítése melyikbe tartozik? Ergoterápia szempontjából hogyan lehet dokumentálni a rehabilitációs tevékenységeket? Hogyan érdemes felmérni a beteget?
Tudna nekem példákat írni, hogy érthetőbb legyen e fogalom, mert számomra ez nehézséget okoz, pedig olvastam már róla.

Válasz

Nem vagyok ergoterapeuta, nem tudom megmondani hogyan és miként szabályos az ergoterápia dokumentációja, mi a standard vizsgálati protokollja.
Az ergoterapeuta speciális végzettségű szakember, a rehabilitációs team egyenértékű tagja a gyógytornász, a konduktor, a testnevelő tanár, a logopédus... mellett. Figyelmébe ajánlom Dr. Mogánné Tölgyesy Szilvia ergoterapeuta tevékenységét.

A rövidtávú terv a rövid időn belül megvalósítható célokat, feladatokat tűzi ki, mint a passzív kimozgatás, manipuláció fejlesztése, járáselőkészítés, koordinációs gyakorlatok, arctorna, önellátás javítása, izomerősítés, kóros mozgások leépítése, célirányos automatizmusok kialakítása.

A hosszú távon megvalósítandó teendő a beszéd, írás, járás tisztálkodás, étkezés, öltözködés javítása, "független" életvitel kialakítása, önellátás növelése, testsúly kontroll (dietetikussal).

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink