Befagyott váll, rotátorköpeny sérülés

Kérdés

Egyre jobban fáj a vállam, egyre kevésbé tudom felemelni. Mi lehet az oka és mit kellene tennem?

Válasz

A vállövi komplexumban nem egy, hanem négy ízület összehangolt működése szükséges egy fájdalommentes, teljes mozdulathoz.

1.felkarcsont-lapocka közti ízület
2.lapocka-kulcscsont közti ízület
3.kulcscsont-szegycsont közti ízület
4.mellkasfal-lapocka közti ízület

A humeroscapularis (HS) ritmus megbomlása esetén a lapocka alsó pontját a zsugorodott rotátor izmok hamarabb indítják, kifelé húzzák a kar mozgatásakor és megakadályozzák a kar teljes fül mellé emelését, szabad mozgáspályáját. A beteg arra panaszkodik, hogy egy csont áll ki az oldalán. Ez a lapockája.
Az ízületek bármelyik elemének elváltozása elindíthat egy progresszív destruktív folyamatot: gyulladás, izomzsugorodás, tokhegesedés, meszesedés, porckopás, fájdalom. A kar mozgásába kompenzációs mechanizmusok lépnek be. A beteg a fájdalom miatt kíméli a vállát, kerüli a mozgást, vállát fülig behúzza, törzséből fordul. A lágyrészek struktúrájukban rövidülnek. SH ritmus is rövidül az izomkontraktúrák, tokzsugorodás miatt.

A vállövi gyulladás pontos diagnózisát speciális tesztekkel tudjuk felállítani (instabilitási teszt, izomerővizsgálat, járulékos mozgások vizsgálata, fiziológiás humeroscapuláris ritmus vizsgálata).

Makacs PHS esetén gondoljunk belgyógyászati betegségek meglétére is (pl. bal váll panaszainak hátterében akut szívbetegség, angina pectoris, míg a jobb oldali vállfájdalom mögött gyomor-nyombélfekély vagy cholelithiasis, epegörcs húzódhat meg).

Befagyott váll kezelése

Minél régebbi a mozgásbeszűkülés, annál jobban elhúzódik a kezelése is. Kímélettől, inaktivitástól, önmagától sosem gyógyul meg! Magas vérnyomású betegnél kerüljük a statikus nyújtást! Fájdalomcsillapító gyógyszert kezelés előtt akkor vegyen be, ha nagyon muszáj.
- Otthoni alapgyakorlat: kampóra, ablakkilincsre vagy bordásfalra akasztott zsinór húzása háttal állva nyújtott könyökkel, falhoz simítva a karokat. Ez aktív, tehermentesített, rányújtásos gyakorlat. Kiváló öngyógyításra.
- A kezelési metódus kiválasztásához tudnunk kell van-e gyulladás. A nyugalmi fájdalom megléte utal erre. Ez esetben hideg vizes borogatás, kriogél, tehermentesített mozgatás, gyulladáscsökkentés javasolt. Tilos a szauna, 26-30 fokos vízben ússzon, melegebben ne!
- Ha nincs gyulladás, akkor vérbőséget fokozó kenőcsökkel (levendula, rozmaring) masszírozható a terület, meleg zuhany, szauna már megengedett, ha jól esik. Gyógytornásszal passzív kimozgatás, manuál terápia, PNF, Mulligan technika, deep masszázs, víz alatti torna, hydro-balneo-fizikoterápia (rövidhullám, ultrahang, iontoforézis), zárt kinetikus láncú gyakorlatok képezik a kezelést.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink