Álízület, pszeudoartikuláció

Kérdés

Vállamra estem fél éve, eltört a felkarcsontom (dg.: sebészi nyak haránttörése). Tíz napra Dessault kötést kaptam, levétele után azonnal csoportos válltornára irányított az orvos. A gyakorlatokat nem tudtam kivitelezni, ezért a két hónapos töréssel átmentem egy másik kórházba egyéni gyógytornára. A tornászt fogyatékosságom nem hatotta meg, erőteljes kimozgatásait csak erős fájdalomcsillapítókkal tudtam elviselni. Egyik tornán hirtelen erős fájdalom állt a karomba és nem tudtam megmozdítani. A tornát felfüggesztettük. Felmerült a plexus brachialis bénulás lehetősége, szerencsére az EMG vizsgálat negatív lett.
Az ekkor három hónapos törésem röntgenfelvétele szerint a csontszerkezet foltosan felritkult, a tört végek közti távolság 8 mm, a törés alatt egy letört, elmozdult, rossz helyzetben rögzült csontdarab látható. Diagnózis álízület.
Másfél hónap pihentetés után a gyulladás végre megszűnt, újra kezdeném a tornát, de nem tudom kihez forduljak. Miért alakult ki az álízület?

Válasz

Élettani csontgyógyulás ideje 6-8 hét.
Elhúzódó csontgyógyulásról akkor beszélünk, ha az átlagos gyógyulási idő másfélszerese alatt sem gyógyul meg.(kb. 3 hónap)

A csontgyógyulás elmarad, ha az átlagos gyógyulási idő kétszerese alatt sem gyógyul meg(kb. 4 hónap). Ilyenkor álízület alakulhat ki, azaz a két csontvég között kötőszövetes összeköttetés (rostos porc) képződik a kívánt csontos kapcsolat helyett. Az álízület egy végállapot. Sem klinikailag, sem röntgenkép alapján nem mutat előrehaladást a gyógyulási folyamat. Két típusa van. Az atrófiás rossz vérellátású, elhalt törtvégek, kis callussal, több kóros mozgással. A hipertrófiás álízület jobb vérellátású, bőséges callussal, kevesebb kóros mozgással, de instabil és deformált.

Az álízület kialakulásának oka három területen kereshető.
- Az orvosi ellátás folyamatában előforduló hiányosság. pl. túl rövid rögzítési idő, nem optimálisan kivitelezett osteosynthesis
- Jatrogén ártalom, pl. nyílt törésnél fertőzések.
- Rosszul kivitelezett gyógytornászi tevékenység. Ilyen pl. a tört végek túlhúzása, túlcsavarása, elmozdítása vagy a tört végek közé lágyrész kerül és akadályozza a csontosodást. A túl erős fájdalom foltos csontsorvadást, Sudeck-atrófiát okoz.

A beteg tűrőképességének feltárása, az optimális inger kiválasztása és fokozatos, körültekintő adagolása a gyógytornász kiemelt feladata!

Arndt-Schutz szabály: Az aktív funkcionális kezelés nem hoz eredményt, ha túl kicsi ingert vagy nem adekvát regenerációs ingert alkalmazunk. Ha túl erős az inger, káros következményt - pl. álízület, Sudeck szindróma - hoz létre!
A szöveti regeneráció alapja a saját specifikus inger: az izomnak az összehúzódás, a csontnak a terhelés, az ínnak a feszülés, a porcnak a nyomás.
Az ingerelhetőséget az aktuális állapot határozza meg, melyet tapasztalati úton vizsgálattal határozunk meg.

Rövid távú kezelési terv, teendők

Megállapítjuk és megszűntetjük a kedvezőtlen biomechanikai viszonyokért és helyi keringési zavarért felelős tényezőket.
Tilos a manuál terápia, trakció, mobilizációs lágyrésztechnikák, PNF-gyakorlatok alkalmazása, mert instabilitás fokozódásával járna! Csak aktív mozgás megengedett!
Heti 2-3 alkalommal, rövid teherkarral, vezetett aktív és aktív analitikus mozgásokat gyakoroljon tapasztalt gyógytornásszal!
Műtéti megoldás elbírálása állapotváltozás követése szerint vállspecialistával konzultálva ajánlott.

Hosszú távú kezelési terv

Átépülési tendenciával stabilizálódó törés esetén hosszú teherkarral végezhet lassan aktív tornát szárazon és vízben is. Szerencsés esetben 90 fokos aktív használhatóság alakítható ki, teljes mozgáspályán nem fogja tudni használni. A lapocka mozgékonyságát lehetőség szerint vissza kell szerezni.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink