Szénsavfürdő

Kérdés

Egy vidéki gyógyfürdőben dolgozok mint fizikoterápiás asszisztens. Egy kis szakmai vita alakult ki, ami a kérdésem is egyben.A szénsavfürdő után közvetlenül lehet-e további vizes kezelést végezni, vagy a beteg mehet a gyógyvizes medencébe fürdeni?
Az én állitásom szerint fél óra pihenő javallott, mivel a bőrön át felszivott szénsav rögtön ki is ázik.

Válasz

A főiskolai tananyag szerint a szénsavfürdő előtt érdemes végezni a többi vizes kezelést, gyógyvizes fürdőzést, vizes tornát és a szénsavfürdő után inkább pihenni kell.

Indokláshoz induljunk ki a hatásmechanizmusból. A szénsavfürdőnek két jelentős hatása van:

  1. Hiperemizáló, értágító, keringésjavító hatás
  2. Vegetatív áthangoló, nyugtató, stresszoldó hatás.

Úgy gondolom, hogy kimerültség, menedzser betegség, magasvérnyomás betegség, infarktus utáni lábadozás időszakában még fontosabb időt hagyni a paraszimpatikus hatás érvényesüléséhez. Ilyenkor ne mossa le a beteg az apró szénsavgáz buborékokat a testfelületéről, hanem pihenjen, relaxáljon, lazuljon.

Abban az esetben, ha immunrendszert szeretnék erősíteni, vagy az intervallum tréninget egészítem ki, a szénsavfürdőt hideg-meleg váltófürdővel, skótzuhannyal kombinálva az érfal kondícionálása még kifejezettebb lesz. Ez csak akkor érvényesül, ha más hőmérsékletű vízbe (min. 8-10 fok különbség) megy utána, és egymás után többször megismétli. Folyamatos felügyeletet igényel és kissé körülményes megoldás.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink