Polymyositis, myositis ossificans

Kérdés

Három éves lányomnak polymyositist állapítottak meg. Kérdésem az lenne, segít-e a gyógytorna ebben a betegségben?

Válasz

A krónikus lefolyású polymyositis a vállon, medenceövön és a törzsön fokozatosan erősödő gyengeséggel jár bőrjelenségek nélkül. Járás, lépcsőzés nehezített.
Az akut lefolyású formája shubokban zajlik, fellángolások és javulások váltakozásából áll. Fájdalom, merevség, érzékenység észlelhető, hosszabb fennállás után kontraktúrák alakulnak ki.

Ehhez hasonló gyulladásos eredetű myopathia a vázizomzat kötőszövetének, ínak, szalagok, fasciáknak elmeszesedésével, majd csontosodásával járó betegség a myositis ossificans progressiva.

Az említett betegségek kezelésében a gyógytorna-fizioterápia célja és értelme a fájdalom csillapítása, a görcsös izmok ellazítása, így alkalmassá tétele a tornára és a mindennapi életre. Hatásos fájdalomcsillapító módszer az ultrahang kezelés, dionin iontoforézis, diadinamik kezelés. Az izomzat lazításában segíthet még a kézi-és vízalatti sugármasszázs, mikrohullám, Ritex pakolás és meleg fürdő. Makacs esetekben a röntgen besugárzás is szóba jöhet.
A napi rendszerességgel végzett min. egyszer, min. 15-20 perces torna segít megőrizni a mozgathatóságot. Alapvető szempont, hogy olyan helyzetben szabad hagyni elmerevedni az ízületeket, ahogy később nem vagy kevésbé akadályozza a mozgását, hétköznapi tevékenységeit.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink