Koronáriabetegség, kardiológiai rehabilitáció fizioterápiája

Kérdés

Mennyit szabad és kell mozognia az infarktuson átesett betegnek az intenzív osztályon, a szubintenzív részlegen, a fekvőbeteg osztályon és otthon?

Válasz

A kardiológiai rehabilitációban a korai mobilizációs terv meghatározásánál számolnunk kell a beteg folyamatos monitorozásának szükségességével, a társbetegségek meglétével és a gyógytorna beteg általi szubjektív megítélésével.

A tornát csak a nyugalmi pulzusszám mellett kezdhetjük el és a torna után sem haladhatja meg a 120-at, béta-blokkolók és antihipertenzív szerek szedése esetén a 100-as frekvenciát.

A torna közben vagy után fellépő bradycardia esetén meg kell szakítani a tornát.
Ha a vérnyomás 200/110 Hgmm fölé emelkedik, vagy 10-15 Hgmm-nél nagyobb a vérnyomásesés, szintén szüneteltetjük a mozgásterápiát.
Ugyanígy járunk el, ha retrosternális fájdalmat jelez a beteg, elsápad, nehéz légzése lesz, verejtékezik, látászavar, fejfájás, szédülés lép fel. Ha a beteg pulzusszáma jó, az EKG sem mutat eltérést, de a beteg megítélése szerint a terhelés megerőltető, igazat kell adni neki és nem szabad folytatni az adott szintű terhelést.

Ellenjavallt a mobilizációs kezelés tüdőembólia, pericarditis, myocarditis, thrombophlebitis és instabil angina esetén.

A mozgásanyag összeállításában a fokozatosság elve szerint haladjunk
- passzív mozgástól az aktív mozgásig,
- a távolabbi ízületek mozgásától a közelebbi ízületekig,
- a végtagmozgásoktól a törzsgyakorlatokig,
- fekvéstől ülésen át állásig, járásig,
- a torna időtartamának növelésével, gyakoriságával dozírozunk. Jó, ha napi kétszer tornázik a beteg.
Kerüljük a légzés visszatartásával járó statikus, megerőltető gyakorlatokat, mert emeli az intraabdominális vérnyomást és nehezíti a vénás visszaáramlást.

Az első két nap torna programja:
- légzőtorna relaxációs gyakorlatokkal - öt percben
- vénástorna kisízületi gyakorlatokkal (kéz, főleg láb), nagyízületi gyakorlatok kis amplitúdóval és tehermentesítve - nyolc percben

Harmadik, negyedik nap torna programja:
- fekve nagyízületi gyakorlatok gravitációval szemben és növekvő amplitúdóval, ágy szélén ülve törzsmozgások, gazdaságos légzés megtanítása - tíz percben
- fekve ellentétes kéz és láb mozgással koordinációs gyakorlatok, széken ülve járáselőkészítő gyakorlatok - 15 percben

Ötödik, hatodik napon:
- állva helyben járás, egyensúlygyakorlatok, ellentétes kar-láb lendítések, séta folyosón kísérettel, majd önállóan - 18-20 percben
- erőteljes álló-járó gyakorlatok, lépcsőnjárás lefelé kísérettel - 25 percben

Hetedik napon:
Korai ergometriás vizsgálattal előkészül a csoportos kardiológiai gyógytornára, felkészül a mindennapi tevékenységre.
- 30 perces séta kísérettel a szabadban, önálló mozgás a kórházon belül.

Rehabilitációs fázisban aerob tréninggel fokozzuk a kardiorespiratorikus terhelhetőséget, növeljük az aerob kapacitását, fizikai teljesítőképességét.

A kardiotréning felépítése:
- bemelegítéssel felkészül a mozgásszervrendszer, a keringés és légzés
- terhelés közben folyamatosan ellenőrizzük a vérnyomást, pulzust és a légzésszámot. Ha nem történt terheléses teszt, akkor az edzési pulzus a nyugalmi frekvenciát 25-tel haladhatja meg. Ha alacsony intenzitású terhelés történt, a kapott pulzusszámot nem léphetjük túl a tornán.
- levezetéssel a mozgató és kardiopulmonális rendszert fokozatosan hozzuk vissza a nyugalmi helyzetbe, nyugalmi pulzuszámra és légzésszámra.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink