Gyógytorna videók?

Kérdés

Mennyire megbízhatóak az interneten elérhető gyógytorna videók? Várhatunk-e gyógyulást tőlük?

Válasz

A gyógytornász általi speciális állapotfelmérés és személyes konzultáció alapján készült terápiás tervet nem helyettesíti semmilyen általános "mozgáskalkulátor" vagy "egy kicsi mozgás senkinek sem árt" videó.

Fellelhető néhány ilyen mozgásanyag a hálón, de csak általános átmozgatásra használható, nem biztosít terápiás célú gyógytornát, sőt ártani is lehet vele!

Ezen videók szakmai szempontból hiányosak, pontatlanok.

Példának okáért egy gerinctorna címen futó videó nem jelöli sem a javallatot, sem az ellenjavallatokat. Annak ellenére, hogy erőteljes felülről indított rotációt alkalmaz statikus alsó hasizommunka mellett (erőteljes gerinckompressziót okozva), nem hívja fel a figyelmet, hogy gerincsérv, kiboltosulás, canalis szűkület, csigolyacsúszás, osteoporosis, scoliosis, csigolyatörés, stb. esetén ez szigorúan tilos! Az ágyból kiülés gerinckímélő technikájának is a rotáció mellőzése lenne a titka, ellentétben a videón láthatóval!

A nyaktorna videón állva tornáztatja a gyógytornász a csukott szemű beteget, melyet lehet, hogy munkahelyi szünetnek szánt, de szédülésre hajlamos, nyakfájós betegen nem, de alapértelmezetten SEM végezzük állva, kizárólag ülve és nyitott szemmel!

A térdízület lazítását célzó keresztrúgások állva elöl, majd hátul - a videó utasításait követve - garantáltan tovább lazítják a térdszalagsérültek szalagjait. Azt javasolnám a térdfájósoknak, ne csavarják a térdüket se a tornán, se a hétköznapi helyzetekben!

A bokatorna és térdtorna videók nem specifikusak a reumás, deformált lábra, ficamra, törésre, lágyrészsérülésre, ízületi gyulladásra, stb.

Ezen üzleti megfontolásból, kapkodva elkészített, szakmailag nem elég megalapozott, pár perces videók mellett mindig áll egy termékismertető, melyek többet ígérnek a betegnek, mint amire valójában képesek.

Gyógytornász kollégáim figyelmét arra hívnám fel, hogy körültekintőbben járjanak el, mielőtt nevüket adják a megkérdőjelezhető hitelességgel bíró (reklám)anyagok elkészítéséhez és terjesztéséhez, különösen akkor, ha kiengedik kezükből a felhasználási körülmények kontrollálhatóságát!

Figyelem!
A felesleges öngyógyszerezés a házipatikából és a minőségre, mennyiségre nem adekvát gyógytornagyakorlatok alkalmazása egyaránt káros lehet az Ön egészségére! A videókon látható gyakorlatok alkalmazása előtt mindig kérje ki tapasztalt, szakképzett gyógytornász véleményét!

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink