Erőedzés gyerekkorban?

Kérdés

Hogyan végezzen erőedzést a serdülőkorú gyermek?

Válasz

A serdülőkor befejezése előtt a testépítő, súly-és erőemelő edzés gyerekeknek nem javasolt, mert gátolja a csontok hosszirányú növekedését. Kivételt az képezhet, ha az izmok már előképzettek, ha a gyermek rendszeresen és már hosszabb ideje sportol valamit (labdajátékok, vízi sportok, talajtorna, küzdősportok).

A hat év körüli kisiskolás és az edzetlen nagyobb gyermek erőfejlesztő gyakorlatai a fekvőtámasz, felülés, kézenállás és egyéb szabad testsúllyal végzett mozgásanyag.

A serdülőkorú fiúkra több veszély leselkedhet a fitneszteremben. Az edzés előtt szükséges egy rutin orvosi vizsgálat. Fel kell mérni a szív-és érrendszer állapotát, kiszűrni a vérszegénységet, asztmás, epilepsziás, egyéb betegségeket.
Az első edzésre kisérjük el a gyermeket és győződjünk meg az edzőterem balesetmentes körülményeiről, állandó felügyeletről, az edző felelősségérzetéről és szakértelméről. Kísérjük figyelemmel gyermekünk testsúlyváltozását. Ha rövid idő alatt túl sokat nő az izma, "reped" felette a bőr, akkor beszélgessünk vele a proteinkészítmények káros hatásairól, hosszú távú veszélyeiről.

A gyermekkori erőedzés alapszabályai:

1. Bemelegítés, nyújtás
2. A megfelelő testtartás, a gyakorlat pontos és balesetmentes kivitelezésének elsajátítása edző irányításával, kezdetben állandó felügyelettel.
3. Megfelelő súly kiválasztása. Csak olyan súlyt emelhet, amivel 10-12x nehézség nélkül, helyesen tudja végezni a gyakorlatot. Ha nem sikerül, kisebb súlyt kell adni.
4. Megfelelő edzésterv kidolgozása. Az első edzésen kisebb súllyal és nagy ismétlésszámmal dolgozzon. Egy edzés 6-8, nagyobb izomcsoportokat megmozgató gyakorlatból álljon. Egy gyakorlatot 10-15x ismételjen meg. A sorozatok számát háromra emelheti fokozatosan. Heti 2-3 edzés javasolt.
5. Levezetés, nyújtás.
A gyermek-és serdülőkori erőfejlesztés csak kiegészítő edzés lehet!

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink