Torna otthon metatarsus törése után

Kérdés

Több mint két hónapja tört el az 5. metatarsus a lábfejemen spirális töréssel. 3 hétig fekvő-,majd 5 hétig járógipszben voltam, azután nem engedtem újragipszelni. Jelenleg még mindig fáslizom, felpolcolom, jegelem. A kontrollröntgen(ek)ből az derült ki, hogy nagyon lassan indult be a callusképződés. Még most is csak 80 %-os, a törésvonal látható. Gyógytornára járni most nincs lehetőségem.
Több kérdésem is lenne. 1. Mikor állhatok rá a lábamra (egyelőre javaslatra mankózom, az utolsó röntgen óta ismét eltelt 10 nap). A második: milyen, otthon is biztonsággal végezhető gyakorlatokat javasol (és honnan lehet tudnom a mértékét)?
A harmadik kérdésem több elemű: alkalmazhatok-e masszázst, milyen gyógyszerekkel segíthetem elő a gyorsabb összeforrást, és menjek-e csontritkulásvizsgálatra az elhúzódó folyamat miatt? Ötvenes vagyok, cukorbeteg.

Válasz

1. válasz: Már most álljon rá a lábára! A terhelés fokozza legjobban a callusképződést. A kezdeti fájdalom és sántítás ellenére is tegye félre a mankót, anélkül járkáljon sokat a lakásban!

2. válasz: Kétóránként elvégzendő gyógytorna gyakorlatok otthon:
- páros lábbal lábujjra állás 20x
- páros lábbal sarokra emelkedés 20x
- teli talpon térdhajlításban, csípőszélességben térdrugózás, de a sarka maradjon lent a földön
- álljon a sérült lábára lábujjhegyre csukott szemmel, és próbálja megtartani, amíg bírja
- támadóállás, jó láb elöl, térdrugózás előre 10x, hátsó láb (sérült) sarka a földön maradjon és a térde nyújtva (Achilles-ín nyújtás)

3. válasz: Masszírozni nem szabad.
Kalcium tablettával, tejtermékek fogyasztásával növelje a kalciumbevitelt. Nagy foszfáttartalmú ételek (kakaó, csoki, cola), koffein, nikotin mellőzésével segítse a kalcium felszívódását.

Ötven éves kor felett két évente javasolt szűrni a csontritkulást ODM vizsgálattal.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink