Térdszalag szakadás, későbbi műtét

Kérdés

Üdvözlöm!!! A problémám az lenne, hogy nekem elszakadt a térdemben a keresztszalag, viszont csak másfél héttel a történet után tudták megnézni MR-rel, viszont addigra már be volt gyulladva és vizesedve. Leszívták róla a vizet és egy kis darabot el is távolítottak róla, de mivel gyulladva van, így csak 6 hét múlva lehet újra műteni, amikor kapok új szalagot. Mivel Németországban élek és nem nagyon tudok még németül, így nem mindent értettem amit mondtak. A kérdésem az lenne, hogy amíg nincs szalagom, addig mennyire lehet terhelni? Az orvos azt mondta, hogy fokozatosan terheljem, de mi a vége? Mennyire lehet behajlítanom a térdem? Vagy ilyenkor még nem is szabad behajlítani? Félek, hogy úgy marad a térdem, és mütét után nagyon sokára fogom tudni behajlítani. Köszönöm válaszát.

Válasz

Nem tudtuk meg, hogy részleges vagy teljes szakadás történt-e, milyen látható, érezhető tünetei vannak. A terhelés mértékét, a mozgathatóság határait az állapot függvényében mindig az orvos állítja be.
Az elszakadt szalag funkciója kiesik, a meglévő térd körüli stabilizáló izmokat kell megerősíteni gyógytornász segítségével.

A műtét után a következő rehabilitációs szakaszokra és azok teendőire készüljön:

1. Gyógyulási gyulladás szakasza (48-72 óra).
Első naptól elkezdhető az óvatos torna. Az ízület duzzanatának csökkentése érintéses kryoterápiával történhet, CPM mozgatógéppel kimozgatható a térd, manuálisan a térdkalács mobilizálandó.

2. Regenerációs fázis (2. naptól a 6. hétig). Fontos! A szalag ekkor a legsérülékenyebb!
A 4-6. hétig csak limitált mozgásterjedelemben mozgatható a térd, műtét függvényében 15-60/90 fokban. Részleges vagy teljes tehermentesítés a megengedett. Csak zárt kinetikus láncú gyakorlatokat végezhet, vagyis a talpa megtámaszkodik a falnak, labdának vagy a padlónak. Gyakorlati példaként, háttal falnak támaszkodva teli talpon áll és kicsit leereszkedik térdhajlítással, majd nyújtja a térdét.

3. Érési szakasz (a 3. héttől 1 évig!).
A 4-6. héttől már forszírozható a térd végnyújtása, az elülső combizom erősítése, a propriocepció és járásegyensúly fejlesztése óriáslabdával, ülőkorongon, instabil felszínen állva. Nyílt láncú gyakorlatokat végezhet, pl. háton fekve, térdhajlatban átkulcsolva a lábat, térdnyújtás a magasba. - A talpa nincs alátámasztva.

A 3. hónaptól futás, hirtelen irányváltoztatások, trambulinon ugrálás, a 4-5. hónaptól a sportolás is megengedett.

A munkában, hétköznapi tevékenységek végzése közben előforduló káros mozdulatokat mindig kerülje!
Ezek a maximális flexióból pl. guggolásból történő felállás, vagy az erőteljes passzív térdnyújtás, ami a végrotációt akadályozza a zárt ízületi helyzetben, és ha hirtelen csavarás történik a kinyújtott térdben pl. hirtelen, nagy erővel vagy súllyal történik a törzsfordítás (ágy melletti betegápolás, betegemelés vagy bizonyos sportok közben).

Valóban elhúzódik a térdsérülés gyógyulása, ezért érdemes már az elején jól megválasztani és kooperálni a rehabilitációs szakemberekkel.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink