Rehabilitáció csípőprotézis műtét után

Kérdés

Június 7-én cement nélküli csípőprotézis műtétem volt. A kéredésem az lenne, hogy mikor kerékpározhatok majd, illetve a fizikoterápiás, rehabilitációs kezelés, úszás mikortól ajánlott?

Válasz

A cement nélküli protézis szabályai szigorúak, mert hosszabb idő kell ahhoz, hogy a protézis kötőszövetesen beépüljön a környezetébe, jól beilleszkedjen és stabillá váljon.

Három hónapig szigorúan csak mankóval járhat, ezalatt csak tehermentesített gyógytornát végezhet, ami feltétlenül szükséges a tökéletes gyógyuláshoz! Később az orvosi kontroll alapján lehet dönteni a további terhelési módról, ebből adódóan a nehezített, terheléssel járó mozgásformákról, közlekedési lehetőségekről.
Bothasználatra áttérés feltétele, hogy azzal a járás minősége nem romlik. A bot elhagyása nem mindig érhető el. Ennek oka elsősorban az, hogy a betegnek nem megfelelő az izomereje, ami feltétele a normális terhelésnek.

Életmód a harmadik hónap után:
- Ha lehetséges, rendszeresen járjon úszni, a mell-, hátúszást felváltva gyakorolja.
- Kerülje a fizikai kifáradást, ne terhelje túl magát.
- Lehetőleg kerülje a hajolást, de ha szükséges, akkor a jó lábat terhelve, az operáltat hátranyújtva hajoljon le.
- Vásárlásnál, házimunkában 3-4 kg-nál nagyobb súlyt ne vigyen egyszerre, s ha lehet, a két kézben elosztva vigye a táskákat.
- Ne fusson, ne guggoljon.
- Tusoláskor a kádban vagy a zuhanyzóban használjon csúszásgátló szőnyeget, kapaszkodót.
- Kerülje a tartós ülést, óránként álljon fel, tornázzon vagy sétáljon.
- Cipőfelvételhez hosszú szárú cipőkanalat használjon.
- Az autóba ki- és beszálláskor háttal az ülésnek támaszkodva üljön le, együtt tartott lábakkal, a törzzsel egyszerre fordulva. A háttámlát hátradöntve, rázkódásmentesen közlekedjen. Törzsét lehetőleg ne forgassa hátra, inkább a tükröt használja vezetés közben.

Fontos:
- Tilos a csípőízület ki-be forgatása.
- Nem szabad keresztbe tett lábbal ülni.
- A térd magasságánál alacsonyabb székre, ágyra leülni veszélyes, mert a protézis kilazulását okozhatja. A beteg magasított széket és ágyat használjon. Ajánlott az emelt WC-ülőke használata.
- Üléskor főleg a keresztcsontot kell terhelni, a combokat nem!
- Leüléskor mindig az egyik kézzel hátul támaszkodjon meg - az érintett lábat oldalra kinyújtva - és lassan engedje magát. Hirtelen leülni nem szabad!
- Felálláskor az érintett lábat nyújtsa ki oldalra, s az ujjak kézháti felszínén, ökölbe zárt kézzel támaszkodva álljon fel.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink