Otthoni gyógytorna térdműtét után

Kérdés

Két hete műtötték a térdemet. Kifordult és reflexszerűen "visszaraktam", aminek az lett az eredménye, hogy egy 2,5 cm-es porcdarab csontállománnyal letört a combcsontból és a terhelő felszínek közé ékelődött. A műtét alkalmával először kamerán keresztül megnézték, majd felnyitották és két csavarral visszarakták a letört darabot. A műtét után még visszarakták a fekvőgipszet. Ma nyolc napja vagyok otthon térdrögzítővel. Négy napja szedték ki a varratokat. A sebész kétféle gyakorlatot említett, ami a fekve történő sarkon sikló térdfelhûzás és az ülve végzendő labdás görgetés a talp alatt. Sajnos sem a gyakoriságát, sem a kivitelezést nem mutatta meg. A kórházban lévő gyógytornász mutatott gyakorlatokat, de utána a sebésszel konzultálva azokat mégsem ajánlotta. Csinálom a gyakorlatokat, de a térdem alig hajlik. Nem tudom, hogy milyen gyakorlatokat csinálhatok még és hogy mennyire erőltessem? Amerikai futbalt űzök és szeretném elősegíteni a rehabilitáciômat. Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

A rehabilitációs mozgásszervrendszeri paramétereket egy műtétet követően teljes felelősségvállalással a sebészorvos határozza meg. Ezen elemek a következők: a mozgás megengedett irányai, a mozgásterjedelem megengedett határai fokban megadva, a terhelhetőség mértéke és ütemezése. A dokumentált paramétereket a gyógytornász elfogadja és a mérhető mennyiségi értékeken belül maradva szabadon választja meg a gyakorlatanyagot. A rehabilitációs teammunka sikerének előfeltétele a pontosan meghatározott és precízen rögzített rövidtávú kezelési terv átadása a betegnek, gyógytornásznak.
Az orvosa által mondott két gyakorlatot nyugodtan végezze. Műtétet követő korai periódusban semmilyen önálló gyakorlat nem helyettesíti a gyógytornász közvetlen, aktív közreműködését. Két okot mondok a sok közül: a gyógytorna-fizioterápia nem diktálásból áll. Ami ma elegendő, az holnap már kevés lesz.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink