Minden, ami lábtörés

Kérdés

Ez az eset úgy kb 1 hónapja történt amikor éppen otthonról indultam el.
Éppen lelépni készültem a járdáról az úttestre és (ugyan láttam,hogy mi van a lábam alatt) de ráléptem egy rácsos csatorna fedélre és elestem.Aztán felegyenesedtem de éreztem,hogy nagyon fáj a jobb bokám,és sántítva ugyan de hazabattyogtam.
Vártam 3 hetet (úgy gondolván,hogy ez majd elmúlik) és megpróbáltam lábra állni de nem tudtam.Még akkor is elég csúnyácska volt a lábfejemnél mert lila sárga és zöld színben pompázott,de ami a legjobban fájt az a talpamnál a sarok része.Rengeteget borogattam ecetes vízzel,sőt sokszor volt úgy,hogy szinte teljesen szétázott a bőr a lábamon.Nos a 3 hét után elmentem a kórházba és megnézettem.Ott azt mondták,hogy eltört.
Nem gipszelték be a lábam,mert azt mondta az orvos hogy ez már szükségtelen ennyi idő után.Felírt egy gyógyszert (aflamin amiről kiderült hogy allergiás vagyok mert hasmenés követte) helyette felírta a ketodex nevű gyógyszert.De itt nem is ez a lényeg,hanem az amit mondott nekem.
Azt mondta a 3 hét után,hogy vegyek sarokéket és próbáljak meg lábra állni és menni vele amikor egyszerűen képtelen voltam még ráállni is nemhogy menni.

Ebből kifolyólag 3 kérdésem lenne:
Ha törésem van,hogy tudtam vele hazabattyogni? Az eset után 3 héttel miért nem tudtam lábra állni, amikor meg eltörtem, akkor meg haza tudtam vele menni? Ami a legfontosabb kérdésem, hogy én úgy tudtam, hogy törésnél szigorúan pihentetni kell a lábat, hagy forrjon össze a csont, és itt meg azt tanácsolta az orvos, hogy lépjek rá a 110 kg-mal és menjek. Gondolom itt az is szempont ennél, hogy le ne tapadjanak az izmok, de a törés az mégiscsak törés, és ma sem bírok rá állni.
És még valamit elfelejtettem mág ma is: (5.héten) duzzadt a lábam, igaz nem annyira mint volt, de duzzadt. Annak mennyi idő kell mire teljesen elmúlik?

Válasz

Nézzük sorban:
1. A balettáncosok képesek a színpadon esés után felállni és végig táncolni 2-3 órát. Amikor lemegy a függöny lábcsonttöréssel, izomszakadással sántikálnak el az ügyeletre. A jelenségnek két oka van. Az egyik, hogy a stressz mozgósítja tartalék energiáinkat, a másik oka, hogy eltart egy ideig a sérülés után, míg a lágyrészek vérömlennyel, folyadékkal telnek meg.
2. A lágyrészek zúzódása, rándulása elhúzódó gyulladási jeleket mutat. Ennek tünete a bőrpír, fájdalom, funkciózavar, melegség, duzzanat. Ezért nem bírja nagy súllyal terhelni. A duzzanat addig tart, míg gyulladásban van. Ideje egyénenként változó. Továbbra is borogassa hideg vízzel napi 4x10-15 percet, felpolcolva. Áztatni nem kell. Feketenadálytő krémmel kenegesse. Járáskor fáslizza be, vagy bokarögzítőt (gyógyászati segédeszköz boltból) húzzon fel.
3. A törés helye, típusa, elmozdulása teszi indokolttá a halasztott műtétet. Erre ritkán kerül sor. Marad a konzervatív kezelés: gyógytorna szárazon és langyos vízben (otthon lavórban, kádban), és a fokozatos terhelés állva, járva. Ajánlatos már most óránként 10 percet járni, ha kell könyökmankóval. Kérje szakember segítségét a gyakorlatok személyes betanításához.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink