Megbicsaklott, eltört...

Kérdés

Egy hete megbicsaklott a jobb lábam a papucsban. Másnap kerültem a balesetire, mert nem tudtam lábra állni. Diagnózis: Fract. bas. metatarsi V. ped. L.D.ante diem I. Magyarul csak annyit közöltek, hogy "eltört"... Egy hét után (két napja) kaptam járógipszet öt hétre. Kérdésemre, hogy ilyen hosszu időre kell rajta legyen a gipsz, azt mondták, hogy "eltört és még luk is van rajta... "
Többet nem tudtam meg, mert mint általában a magyar egészségügyben, sajnos nagyon kevés a személyzet és mindenki nagyon siet, futószalag van mindenhol. Kérdésekre nincs idő, mert mire kérdezne az ember, már ki is tolták a rendelőből.

Kérdésem az lenne, hogy normális jelenség-e, hogy amikor rálépek a könnyített járógipszes lábamra, nagyon fáj a lábfej. Terhelhetem-e ezért? Az öt hét után szükség van gyógytornára? A járógipsz alatt lehet mozgatni ennél a diagnózisnál a lábujjakat? Gyógytornára ebben az esetben szükség lesz a gipsz levétele után? Ha már most is lehet végezni gyakorlatokat, kérem ajánljon pár gyakorlatot.

A kezelőorvos teljes mértékig visszautasította azt a kérésemet, hogy felírjon számomra könyökmankót. Azzal a tehermentesítő segítséggel legalább valamennyit tudnék közlekedni, hogy ellássam a két gyerekemet. Azt mondta, hogy egy karos szék segítségével is lehet közlekedni...

Ugyanazon a napon a 12 éves kislányom is elesett tornaórán, neki a következő a diagnózisa: fract. metaphys. dist. tibiae 1.s, elmozdulás nélküli ferde törés. Neki az egyhetes fekvőgipszét még meghosszabbították egy héttel, mert az ödéma megmaradt - három órás Bethesdában történő várakozás után látta kontrollon az orvos, addig lógatta a lábát... Kérdésem lenne, hogy milyen esélye van a gyereknek, hogy majd a járógipsz levétele után kb. egy héttel elmenjen iskolai táborba (nem sporttábor). Neki tudna esetleg valamilyen gyakorlatokat ajánlani, amíg itthon fekszik szegénykém?

Válasz

Normális a fájdalom, ennek ellenére terhelni kell gyakran és rövid időkre.
Mai naptól végezze ezeket a gyakorlatokat naponta háromszor:
- hanyatt fekve az ép, majd a gipszelt lábbal biciklizzen a levegőben, ép lábon bokára kötött 1 kg-os lábsúllyal (a lábfejet is erősen húzza hátra)
- hanyatt fekve ép lábfejjel integessen, körözzön, forgassa a talpát ki- és befelé, mindent erőteljesen, nagy mozgásterjedelemmel
- hanyatt fekve mindkét láb ujjait jól bekarmolja, majd teljesen szétterpeszti
- hanyatt fekve mindkét nyújtott térdhajlatot erősen leszorítja az ágyba ill. a gipszbe
- hanyatt fekve a farizmok megfeszítésével a medencét emelje fel
- ágy szélére kiülve váltva lengeti a lábait (térdét kinyújtja és behajlítja)
- ágy szélére kiülve nyújtott lábakat teljesen nagy terpeszbe nyitja, zárja, mely az oldalsó farizmot erősíti.

Közlekedésben szabad botot, mankót, otthon kis ideig járókeretet használni.

Gipszlevétel utáni gyakorlatokat korábban már csokorba gyűjtöttem, oldalunkon megtalálja, nemkülönben a lánya tibiatörésére ajánlott gyakorlatokat
A nyári táborról: kezelőorvosa vagy háziorvosa az aktuális állapot függvényében döntheti el, hogy engedélyezi-e és milyen feltételekkel a részvételt.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink