Lábközépcsont- és sarokcsont törés

Kérdés

Egy szerencsétlen esés következtében a jobb lábamon lábközépcsont (ez a súlyosabb) és sarokcsont törést szenvedtem. Emellett a jobb lábam teljes jobb oldala, a bal bokacsont alatti lágyrész és a lábfej teteje (ahol a lábszár és a lábfej találkozik) erős zúzódást szenvedett. A törés kezelése nem volt zökkenőmentes, először nem vették észre röntgen ellenére a törést, hazaküldtek, szerencsére azt az egy hetet ágynyugalomban, felpolcolt, fáslizott lábbal töltöttem, nem léptem rá.

Egy hét elteltével újabb röntgen alapján észrevették a törést, ezt követően két hét gipszsínben. A harmadik héten járógipszet kaptam, amit egy nap után le kellett vágni, mert a lábam nem bírta a gipsz súlyát, a fájdalom miatt csillagokat láttam. Újabb két hétre fekvőgipszet kaptam, elvileg a következő héten kaphatok járógipszet. Az orvos nem volt hajlandó könnyített gipszet feltenni, de most extra vékony hagyományos gipszet kaptam.

A lábam javul, bár nagyon-nagyon lassan, sajnos a zúzódásban érintett részek még mindig nagyon fájnak, főleg esténként, napközben csak esetenként. Fenttartózkodni nem nagyon tudok, hosszabb ideig tartó fekvő-ülő helyzetekben megfeszül a lábam a gipszben (a felpolcolás ellenére), és főleg a bokám két oldalán elkezd fájni. Próbálok tornázni (lábkörzés, biciklizés, karmolás, lábemelés), ennek ellenére teljesen kikészült a másik lábam is, a sérült lábon a térdem, a combom, sőt pár napja a gipszben a lábszáram görcsölget.

A kérdéseim a következők:
1. Mit tudok tenni a lábgörcsök és a mozgáshiánytól kialakult izületi fájdalmak ellen?
2. Normális lehet, hogy 5 hét ágynyugalom után még mindig fájdalmaim vannak, és nem a törés helyén? Nem fogok ártani azzal, ha a jövő héttől a járógipszben elkezdem terhelni?
3. Gyógytornára elég, ha a gipsz után kezdek el járni, vagy már lassan most is kereshetek? Ha csak gipsz után, akkor mennyi idővel (amellett, hogy az Ön által javasolt gyakorlatokat az ember elkezdi otthon önmaga végezni)?
4. Mennyi időt fog vajon igénybe venni, hogy ha egy bottal is, de legalább tudjak közlekedni/menni egyedül?
5. Milyen intenzitással lesz szükségem gyógytorna foglalkozásra? (pl. hetente szakembernél és naponta otthon önmagam?)
Előre is köszönöm a válaszát, elnézést a hosszú levélért...

Válasz

1. Mozgáshiánytól kialakult ízületi fájdalom ellenszere az izometriás gyakorlat, vagyis az izomfeszítés-lazítás váltogatása ízületenként haladva. Izomgörcs ellen magnézium és/vagy kálcium pezsgőtablettát igyon.
2. Normális. Nem fog ártani, csak fokozatosan többet és hosszabb ideig járkáljon.
3. Az alsó végtag törése esetén gipszben az ép lábat és a nem gipszelt részeket kell intenzíven tornáztatni.

Mai naptól végezze ezeket a gyakorlatokat naponta háromszor:

  • hanyatt fekve az ép, majd a gipszelt lábbal biciklizzen a levegőben, ép lábon bokára kötött 1 kg-os lábsúllyal (a lábfejet is erősen húzza hátra)
  • hanyatt fekve ép lábfejjel integessen, körözzön, forgassa a talpát ki- és befelé, mindent erőteljesen, nagy mozgásterjedelemmel
  • hanyatt fekve mindkét láb ujjait jól bekarmolja, majd teljesen szétterpeszti
  • hanyatt fekve mindkét nyújtott térdhajlatot erősen leszorítja az ágyba ill. a gipszbe
  • hanyatt fekve a farizmok megfeszítésével a medencét emelje fel
  • ágy szélére kiülve váltva lengeti a lábait (térdét kinyújtja és behajlítja)
  • ágy szélére kiülve nyújtott lábakat teljesen nagy terpeszbe nyitja, zárja, mely az oldalsó farizmot erősíti.

4. Az Önt ellátó orvos utasítása szerint lehet elhagyni minden segédeszközt. Ha fél évet mond, akkor annyi, ha 3 hónapot, akkor annyi. A rehabilitációra plusz három hónapot számoljon.
5. Szakemberrel heti 2-3-szor, önállóan naponta többször.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink