Életmód protézisbeültetés után

Kérdés

Hogyan és milyen segédeszközt szabad használni csípőprotézis beültetése után? Milyen életmódváltozás szükséges a fájdalommentes állapot eléréséhez és megőrzéséhez?

Válasz

A cementes csípőprotézis (TEP) esetén a kórházban az első 10 napon járókerettel, majd könyökmankóval sétálhat a beteg. Hatodik hétig két mankóval kell járni, majd egy mankóval, s a nyolcadik héttől a bottal való terhelésre lehet áttérni. A botot addig kell használni, amíg e nélkül nem jár biztosan a beteg - ez legalább fél évet jelent.

A cement nélküli csípőprotézis (TEP) esetén három hónapig szigorúan csak mankóval járhat a beteg, s az orvosi kontrollon döntenek a mozgásszervi és röntgenvizsgálat alapján a további terhelési módról.

Áttérés bothasználatra:
- Csak akkor lehetséges, ha a járás minősége nem romlik.
- A botot mindig az operált lábbal ellentétes oldalon kell használni!
- Kétoldali érintettség esetén két bot használata szükséges.

A bot elhagyása:
- A bot teljes elhagyása nem mindig érhető el. Ennek oka elsősorban az, hogy a betegnek nem megfelelő az izomereje, ami feltétele a normális terhelésnek.

Életmód:
- Ha lehetséges, rendszeresen járjon úszni, a mell-, hátúszást felváltva gyakorolja.
- Kerülje a fizikai kifáradást, ne terhelje túl magát.
- Rendszeresen ellenőrizze testsúlyát, súlyfelesleg esetén orvosi, dietetikusi segítséggel fogyókúrázzon (a nagy testsúly túlterheli a protézist).
- Lehetőleg kerülje a hajolást, de ha szükséges, akkor a jó lábat terhelve, az operáltat hátranyújtva hajoljon le.
- Vásárlásnál, házimunkában 3-4 kg-nál nagyobb súlyt ne vigyen egyszerre, s ha lehet, a két kézben elosztva vigye a táskákat.
- Ne fusson, ne guggoljon.
- Csúszós időben ne, vagy speciális csípővédő nadrágban menjen az utcára, kerülje el az esést!Éjszakai felkelésnél legyen elővigyázatos. Az esések nagy százaléka éjszaka következik be.
- Tusoláskor a kádban vagy a zuhanyzóban használjon csúszásgátló szőnyeget, kapaszkodót.
- A házimunkákat - mint a vasalás, mosogatás - magas széken ülve végezze, takarítson hosszabbított nyelű takarító eszközökkel.
- Kerülje a tartós ülést, óránként álljon fel, tornázzon vagy sétáljon.
- Harisnya- és cipőfelvételhez hosszú szárú cipőkanalat használjon.
- Az autóba ki- és beszálláskor háttal az ülésnek támaszkodva üljön le, együtt tartott lábakkal, a törzzsel egyszerre fordulva. A háttámlát hátradöntve, rázkódásmentesen közlekedjen. Törzsét lehetőleg ne forgassa hátra, inkább a tükröt használja vezetés közben.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink