Csípőtáji törések

Kérdés

Miért veszélyesek az időskori csípőtáji törések? Milyen utókezeléssel lehet kivédeni a szövődményeket?

Válasz

A népesség öregedésével és az osteoporosis szinte népbetegséggé válásával a csípőtáji törések egyre gyakoribbak. A tartós fekvés szövődményei az idős betegek életét veszélyeztetik (pneumónia, húgyúti fertőzések, szívelégtelenség, thrombosis, embólia, decubitus) miatt. Időskori csípőtáji sérülések oka elesés, fiatalkorban nagy energiájú erőbehatás, a combnyak fáradásos törése steroid fogyasztás után vagy varuscsípőnél.

A csípőtáji törésekhez soroljuk a combnyak, a pertrochanter, a subtrochanter femurtöréseket és tomportöréseket. Mindegyik esetben fontos a fektetés módja. Rotációs középállásban kell tartani a tört végtagot, mert a kifordult "lábfej" egyrészt a beékelt törés kiékelődéséhez, másrészt csípőízületi zsugorodáshoz, harmadrészt "lólábtartáshoz" vezet. Ezt kivédendően a talpat támasszuk az ágy támlájához, csípőszélességben tartsuk a lábakat, és a nagy lábujj, térd, medencecsont elülső csúcsa egy vonalba essen.

Mediális combnyaktörés (fractura colli medialis femoris):
Alsó végtag kissé megrövidült, kirotált helyzetű, a beteg nem tudja megemelni a lábát, a láb varushelyzetben az ép láb által megtámasztva fekszik, kivéve a jól beékelt valgus combnyaktörésnél.
- Jól beékelt törés konzervatívan is kezelhető kb. 3 hetes kórházi kezelés, fektetés, heti röntgen ellenőrzés, majd további 3 hét 10-15 kg-nyi lábsúllyal való terheléses mankózással. Így is előfordulhat szekunder kiékelődés, és diszlokáció, ezért inkább elvégzik a preventív combnyakcsavarozást.
- Az elmozdulás nélküli ill. varustörések csak műtétileg kezelhetőek. A combnyaktörés ellátása sürgősségi műtétet igényel, repositió után szegezés, csavarozás végezhető. Speciális szövődmény lehet a combfejnecrosis és a vándorízület keletkezése, ezért a fej keringésvizsgálata dönti el a terhelhetőséget. Ha jó a keringés részterheléssel kezdi a járást rugalmas pólyával becsavarva, zárt cipőben, ha rossz csak lábsúllyal(!).

Laterális combnyaktörés:
A törésvonal extracapsulárisan fut a combnyak tövében. Fejelhalás ritka, kiékelődés veszélye nagyobb, ezért a lábat kifordítani és keresztezni a másik előtt nem szabad. Kiékelődés tünete: hirtelen fájdalom és végtagrövidülés, aktív lábemelés elvesztése.
Utókezelése: A műtétet követő legkorábbi időpontban csípőtorna, légzőtorna és kiültetések után az első két-három postoperatív napon járókerettel vagy mankók segítségével meg kell kezdeni a járástanulást, a szintézis stabilitásától függően tehermentesítve vagy részterheléssel járhat.
- A 75-80 éves betegeknél a tehermentesítés megoldása nehéz, terhelésstabil szintézisek célszerűek.
- Ender- szegezés esetén, a műtét másnapján a végtag terhelhető, s csak a tört végek összeékelődése után tornáztatható.
A beavatkozás után egy héttel végzett röntgen-kontroll szabja meg a kezelés és rehabilitáció további menetét.
- Thromboembólia megelőzése: A sérült végtag lokális véráramlását az aktív, korai, fájdalommentes mobilizáció állítja helyre.

Pertrochanter törés:
A combnyaktörésnél gyakoribb, jó gyógyhajlamú, a patológiás törése relatíve gyakoribb.
Tünetek a comnyaktöréssel azonosak, de nagyobb törési vérömleny látható, sok vért veszíthet!
- A stabil törések kezelése rigid szögletlemez osteosynthesissel és dinamikus osteosythesissel is jól kezelhetők, ellenben az instabil törések dinamikus osteosynthesist igényelnek.
- Súlyos osteoporosis előrehaladott coxarthrosis, instabil darabos törés esetén megfontolandó a csípőizületi protézis.

Subtrochanter törés:
A törés meghatározó része a tomporokat összekötő vonal alá esik. A legnehezebben ellátható törés, ezért lassabb ütemben kezdjük el a tornát. Gyakran kiterjedt defektusok is keletkeznek. A rövidülés és kirotáció nagymértékű, vérvesztés nagy. Patológiás törésként is előfordul.
- Műtét után részterheléssel (lábsúllyal), majd a 6. héttől fél testsúllyal, 10-12 héttől teljes testsúllyal terhelheti a lábát a beteg.

Tomportörések (nagy és kistrochanter törései):
- A nagytompor izolált törésének terápiája: a dislocatiomentes, és a minimálisan elmozdult esetekben ágynyugalom, majd korai funkcionális kezelés. 1 cm-nél nagyobb elmozdulás esetén aktív korban húzóhurkos szintézis, időskorban konzervatív kezelés.
- A kistompor izolált sérülése serdülőkori apophyseolysisként fordul elő. A comb hajlításának elmaradása, fájdalmassága jelzi. Konzervatív kezeléssel 3 hét alatt panaszmentesség érhető el.
/Forrás: Gaál Cs.: Sebészet. Medicina Budapest 2002./

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink