Csípőprotézis után – hajlítás nem javul

Kérdés

Négy hónapja kaptam CN csípőprotézist. Sokat tornáztam, tornázom. A beszűkült csípőmozgások sokat fejlődtek, a csípőhajlítás azonban nem nagyon megy. A hajlított térddel történő flexio megrekedt 90 foknál. Ezt már a műtét után néhány héttel is tudtam, azóta nem fejlődök. Milyen gyakorlatokkal lehetne ezen javítani? A kontrollon megállapították, hogy a protézis stabil, a veleszületett csípőficam, s az izmok okozzák a flexiós kontraktúrát. Szeretném, ha rá tudnék hajolni a combomra, féltérden állva szeretném tudni bekötni a cípőmet, stb.

Válasz

A cement nélküli protézis rehabilitációjában a szabályok szigorúak, mert több idő kell ahhoz, hogy a protézis kötőszövetesen beépüljön a környezetébe, jól beilleszkedjen és stabillá váljon.
A gyógytorna gyakorlatokat helyesen hajtsa végre! A gyakorlatok megtervezéséhez, vezetéséhez, helyes végrehajtásának ellenőrzéséhez mindenképpen gyógytornász közreműködése szükséges.

Az első három hónapban csak mankóval, részterheléssel szabadott járnia, tornáznia, s az orvosi kontroll alapján döntöttek a további terhelési módról.

Hiába szeretné pl. fél lábon állva hashoz húzni a térdét másik combra támaszkodva, ha az nem megengedett, mert attól kilazul a TEP. A tornákat végezze rendszeresen, az izom sokat tud még lazulni, de el kell fogadni a korlátokat, és ki kell alakítani az öltözködési szokásokat.

Lazító gyakorlatként ajánlom: feküdjön a jó oldalára, a műtött lábát tegye egy óriáslabdára (kb. 50 cm átmérőjűre) és innen nyújtózkodjon sarokkal lefelé és labdával együtt húzza hashoz többször ismételve!

Fontos a hétköznapokra:

  • Tilos a csípőízület ki-be forgatása.
  • Nem szabad keresztbe tett lábbal ülni.
  • A térd magasságánál alacsonyabb székre, ágyra leülni veszélyes, mert a protézis kilazulását okozhatja. A beteg magasított széket és ágyat használjon. Ajánlott az emelt WC-ülőke használata.
  • Üléskor főleg a keresztcsontot kell terhelni, a combokat nem!
  • Leüléskor mindig az egyik kézzel, hátul támaszkodjon meg - az érintett lábat oldalra kinyújtva - és lassan engedje magát. Hirtelen leülni nem szabad!
  • Felálláskor az érintett lábat nyújtsa ki oldalra, s az ujjak kézháti felszínén, ökölbe zárt kézzel támaszkodva álljon fel.
  • Cipő felvételéhez lépjen fél lábbal egy sámlira, előrehajolva kösse be!

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink