Combnyaktörés másodjára, bothasználat

Kérdés

Tisztelettel érdeklődöm: édesapám 72 éves, 6 éve bal oldalon combnyaktörést szenvedett, a törést 3 csavarral rögzítették. A bal lába 3 cm-el rövidebb lett, egy bottal közlekedett 2012 nyaráig. A nyáron elesett, a jobb oldalon combnyaktörést szenvedett. A műtét során jobb lábába 2 csavart helyeztek el, a bal lábából eltávolították a 3 db csavart. Jelenleg otthonában lábadozik. Az elmúlt 6 évben nem tudott a bal oldalára fordulni. A második műtét után mindkét oldalára átfordul, a sebek gyorsan begyógyultak annak ellenére, hogy 50 éve inzulinos cukorbeteg. Egy országos rehabilitációs intézetbe vár bekerülésre 3 hetes terápiára.

Érdekelne, hogy a járókeret elhagyása után melyik oldalán használjon botot. Észrevételeink szerint a bal lába a gyengébb, kissé dobja. A jobb lábat mikortól terhelheti? Egyedül már nem megy sehová. Lépcsőn karfába kapaszkodva közlekedik.
Hetente kétszer eljár (autót vezet) gyógybiciklizni, kb. 20 percig bírja. Mindkét lábán izomsorvadást diagnosztizáltak, melyre évente infúziós kezelést kap, milgammát, ill. benfogammát szed.
Mit tanácsol milyen fajta mozgásokat végezhet? Úszni azért nem tud, mert a fém lépcsőn nem tud lemenni, bizonytalan.

Válasz

Csak a sebészorvos tudja megítélni, hogy mikortól milyen mértékű terhelés segíti a gyógyulását, mert nincs konkrét szabály. A leírtak alapján ebben az esetben én két bot együttes használatára térnék át. A gyógytornász által betanult gyakorlatsoron és a szobabiciklizésen kívül a nordic walkingot vélem számára hasznosnak.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink