Cementes csípőprotézis

Kérdés

Milyen gyógytorna ajánlott cementes csípőprotézis műtét után a gyors és szövődménymentes felépülés érdekében?

Válasz

A gyógytornász által megadott, betanított gyógytornát naponta 20 percig kell végezni otthon is, az első három hétben főleg háton fekve, a térd alatt támasztott hengerpárnával. Inkább kevesebb gyakorlatot végezzen, de azt helyesen hajtsa végre. Az ennél több, speciális gyakorlat megtervezéséhez, vezetéséhez, helyes végrehajtásának ellenőrzéséhez mindenképpen gyógytornász közreműködése szükséges.

Klinikumból válogatott gyakorlatok hátonfekve:
- térdhajlatot leszorít, tart 8-10 mp-ig, ellazít
- bokakörzés, bokaintegetés
- popsit összeszorít, tart 5 mp-t, lazít
- talpa alatt a labda, lassan kigurít térdnyújtásig, majd visszagurít térdhajlításig
- tenyérre, sarkára támaszkodva popsit megemel, tart 3 mp-t és lassan leenged.

A vénás érelzáródás szövődményeinek (trombózis, embólia) hatékony megelőzéséhez vénás tornát is végezzen a beteg.

Három hét elteltével a beteg az oldalára fordulhat, és ebben a testhelyzetben is tornázhat. Fontos, hogy ebben a pozícióban a két lába között a végtag hosszának megfelelő párna legyen, ami a teljes végtagot alátámasztja (sarka ne lógjon le), mert a csípőízület pontos anatómiai beállítását lehetővé teszi.

Oldalfekvésben az érintett végtag hajlított, majd nyújtott térddel történő emelésével a helyes járáshoz szükséges oldalsó farizom erősítését érjük el.

Fontos, hogy a beteg naponta legalább háromszor 20 percet hason feküdjön, mert ezzel a járáshoz szükséges jó ízületi funkciót és a helyes testtartást alakítjuk ki.

Háton és hason fekvésben az alsó végtagok mindig kis terpeszben legyenek.

A terhelés szabályai: a kórházban az első 10 napon járókerettel, majd könyökmankóval sétálhat a beteg. A hatodik hétig a két mankóval kell járni, majd fokozatosan egy mankóra, s a nyolcadik héttől a bottal való terhelésre lehet áttérni. A botot addig kell használni, amíg e nélkül nem jár biztosan a beteg - ez legalább fél évet jelent.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink