Bokatörés utáni torna – még gipszben (2. kérdés)

Kérdés

Nagyon köszönöm a választ. A terhelés fokozatos elkezdése azt jelenti, hogy nem engedem rá az egész súlyomat? Mondjuk egy járókerettel? El lehet ezt rontani? Egyszerűen megpróbálom a műanyag gipszben ráengedni a súlyom egy részét? Vagy a fokozatosság időbeni fokozatosságot jelent, de ráterhelhetem a teljes súlyt? (43 éves 64 kg vagyok)
Ma beszéltem az orvossal, hogyan kell terhelni, de még mindig nem tiszta. Ő azt mondta, hogy először csak a lábsúllyal terheljem. De ezt honnan lehet tudni, mennyi az? Vagy egyszerűen azt jelenti, amit eddig is gondoltam, hogy ráengedem a súlyom egy részét?

Válasz

A fokozatosság időbeni fokozatosságot és a terhelési súly folyamatos, egyenletes emelését is jelenti.
Most kb. tíz kg-mal járkálhat a sérült lábán, ezt a terhelést heti 5 kg-mal lehet növelni, amig el nem éri a teljes testsúlyt. Álljon rá egy mérlegre, és óránként nyomja és rögzítse a fejében a megengedett terhelési súly érzését. A csontképzésnek a legjobb a megengedett mértékű terhelés. A járáshoz mankót, járókeretet, botot használhat, nem tudja elrontani egyikkel sem. A botot az ellentétes oldali kézre támaszkodva használja!

Egészítse ki álló gyakorlatokkal:

  • páros lábbal lábujjra állás 20x, a tört lába alatt szobamérleg, a jó lába cipőben legyen
  • páros lábbal sarokra emelkedés 20x, a tört lába alatt szobamérleg, a jó lába cipőben legyen
  • teli talpon térdhajlításban, csípőszélességben térdrugózás, de a sarka maradjon lent a földön
  • támadóállás, jó láb elöl, térdrugózás előre 10x, hátsó láb (sérült) sarka a földön maradjon és a térde nyújtva (Achilles-ín nyújtás)
  • terápiás lépcsőzés kis sámlin mankóval(!), amíg nem engedett a teljes terhelés: sérült lábbal lépjen fel, jó lábbal lefele lép, a lábfejet nem fordít kifelé, a sarkat minél később engedi megemelkedni.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink