Bokatörés utáni járógipsz használat

Kérdés

Kb. tíz  napja szenvedtem külső bokatörést. Egy hét fekvőgipsz után kaptam meg hagyományos járógipszemet. Orvosi javaslat: polcol, torna, járás. Problémáim adódtak. Elsőként - más fórumozókhoz hasonlóan - én is szorosnak érzem a gipszet. A gipszelő említette, ha túlzottan szoros lenne, menjek vissza, kicserélik. Persze nem tudom eldönteni, hogy ez egy normál szorosság, láb bedagadás vagy annál erőteljesebb. Ha ez nem okoz valami károsodást elviselném, hisz egy hét múlva ismét kontroll. Egyébként az ödémásodással kapcsolatosan ajánlott gyakorlatait olvastam, ki is fogom próbálni, de ha mégsem menne le a duzzanat kivárhatom-e a legközelebbi kontrollt?

Másik gondom, hogy csak keret segítségével tudok járni. Láttam már másokat járógipszben önállóan közlekedni, de nekem ez nem megy. Van-e esetleg valami jó tippje, hogyan kell ezt megtanulni, vagy nem nagy baj, ha a kerettel besegítek. Érthető módon nem szeretnék elesni.
A harmadik probléma a lépcsőhasználat, a kontrollra pl. feltétlenül ki kell jutnom a házból. A járókeret szélesebb, mint egy lépcsőfok. Töröm a fejem, de eddig semmi jó megoldást nem találtam. Nagyon örülnék, ha tudna a problémáimra megoldást javasolni. Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

A szoros gipsz - elnyomva a peroneus ideget - tud károsodást okozni. Ha erősödnek a félelmei, menjen hamarabb kontrollra.

Nem derült ki a leveléből, hogy mennyire terhelheti a lábát. A tehermentesítést, illetve a terhelés elkezdésének időpontját mindig az ellátó orvos határozza meg a sérülés, a műtét és az általános állapot függvényében. Ha nem kapott erről információt, kérdezzen rá a kontrollvizsgálaton!

Mások rossz szokását sose kövesse! Két mankóra vagy keretre támaszkodva kell járni a tehermentesítés és a részleges terhelés időszakában. Az orvos által megengedett terhelés mértékét leghelyesebben a gipszelt lábat mérlegen támasztva, ép lábán cipővel, kereten kéztámasszal tudja begyakorolni.
Kerettel képtelenség lépcsőn járni! Korlátra és mankóra, botra támaszkodva kell lépcsőn járni. Lefelé menet először lépjen a sérült láb - addig tart az erős lába -, aztán zárjon az ép láb - közben támaszkodik a korlátra és mankóra. Lépcsőn fölfelé menetben először lép az ép láb - ekkor támaszkodik korlátra és/vagy mankóra -, utána könnyedén mellé zár a sérült láb.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink