Állkapocsízületi funkcionális zavar

A nálunk fájdalomdiszfunkciós szindrómaként, Németországban kraniomandibuláris diszfunkcióként számon tartott állkapocsízületi működészavar több gondot okoz a lakosság körében, mint amennyi információval és gyakorlati tapasztalattal rendelkezik a hazai fogorvos- és gyógytornász szakma.

Koponya-állkapocs-vállöv-gerincoszlop egyensúlyi rendszer

Az állkapocsízület páros ízület, azaz a kétoldali mozgásnak egyszerre kell megvalósulnia. Kis porckorong található benne, mely segíti rágáskor az örlő mozgást. A funkcionális zavar tünetei: egyoldali, fülkörnyéki, halántéktáji fájdalom, arcra kisugárzó fájdalom, nehezített állkapocs-mozgatás, korlátozott szájnyitás, rágás közben fájdalmas kattanás, szájnyitáskor ferde, szabálytalan állkapocsállás, illetve egyes rágóizmok nyomásérzékenysége (m. pterygoideus lateralis, m. masseter, m. temporalis). A betegség nőkön háromszor-négyszer gyakrabban fordul elő, mint férfiakon, különösen a 20-40 éves korosztály tagjai között.

A tünetek kialakulásában a hosszabb ideje fennálló lelki feszültség, szorongás miatti izomtónus-fokozódás, rágási nehezítettség, organikus aszimmetriák, fejlődési rendellenesség és az éjszakai fogcsikorgatás (bruxizmus) játszhatnak szerepet.

Konzervatív kezelése történhet a speciális fogászati kezelés mellett fizioterápiával, valamint helyi ultrahanggal, infravörös besugárzással, funkcionális izomtréninggel, nyújtással, rágóizom és fejbiccentő izom lazító masszírozásával (a fokozott tónus csökkentésére), kinesio tape kezeléssel, Dorn-terápiával, Zilgrei "csíz"-gyakorlatával.

A Zilgrei-módszer segíti a fogsorok záródási hibáinak megszüntetését és az állkapocs-mozgások szabályossá tételét. Akinek visszatérő egyoldali állkapcsi szubluxációja van, a Zilgrei technikájának elsajátításával képessé válik ennek a "balesetnek" az elsősegélynyújtására, önkezelésre, elhúzódó esetben fájdalomcsillapításra.

 

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink