A könyök klasszikus bántalmairól

Golfkönyök

Golfkönyök esetén az alkar hajlítóizmainak inas tapadásában a túlerőltetéstől apró rostszálak szakadnak el, ezért a tapadás mentén a könyök belső oldalán lévő csontos dudor csonthártyáján fájdalmas gyulladás jön létre. Amikor a csukló hajlításában szerepet játszó izmok terhelődnek túl, akkor golfkönyökről (epicondylitis humeri medialis) beszélünk.

A könyök belső felszíne nyomásérzékeny, a kézfej behajlítása – főleg ellenállással szemben – nagyfokú fájdalommal jár, súlyos esetben állandósul. A beteg nem tudja megfogni a tárgyakat, minden kiesik a kezéből. Legtöbbször sokszor ismétlődő dobó, hajító mozdulatok váltják ki, vagy sportolás közben (golfozók, gerelyhajítók, kézilabdázók), illetve bizonyos munkakörökben, például könyvtárosok esetében alakul ki.

A golfkönyök tünetei, kezelése

Kezdetben csak az ujjak vagy a csukló erőteljes hajlításakor, a kézzel történő fogáskor jelentkezik fájdalom. Ha a túlterhelés továbbra is fennáll, nyugalmi helyzetben is fájdalmassá, duzzadttá, nyomásérzékennyé válik a belső könyök területe. A fájdalom a csukló és a kézujjak irányába sugározhat.

Kezelése konzervatív: a kiváltó mozdulatok kerülendők – gyógytorna, taping technika, fájdalom- és gyulladáscsökkentő kezelések hatására a golfkönyök meggyógyul. Pihentetéssel (csuklórögzítő, rugalmas pólya), jegeléssel és megfelelő terápiával visszatérhet napi munkájához, sportjához.

Milyen terápiás eljárásokat alkalmazunk golfkönyök esetén?

A könyök gyógytornája mindig személyre szabott, az egyén terhelhetőségének és tüneteinek függvényében összeállított speciális gyakorlatsor szükség szerint kiegészített további manuális technikákkal. Könyökpanaszok esetében szóba jöhet: artrokinematikai manuálterápiás kezelés, trigger- és tenderpont terápia, perifériás idegmobilizáció, stretching, taping kezelés, PIR technika, DEEP masszázs, fascia disztorziós módszer, biosun fény- és színterápia, TENS elektroterápia, irányított kryoterápia, Klopf technika és egyéb kötőszöveti kezelések.

Teniszkönyök

Teniszkönyök anatómiai illusztrációA definíció a golfkönyökéhez hasonló, ebben az esetben azonban a túlerőltetés az alkar feszítőizmainak inas tapadásánál okoz problémát. A könyök külső oldalán levő csontos dudor csonthártyáján jön létre fájdalmas gyulladás. Amikor a csukló feszítésében szerepet játszó izmok lesznek túlterhelve, akkor teniszkönyökről (epicondylitis humeri lateralis) beszélünk.

A könyök külső felszíne nyomásérzékeny, a kézfej hátrafeszítése – különösen ellenállással szemben – nagyfokú fájdalommal jár, súlyosabb esetben állandósul. Nehézséget okoz a tárgyak megfogása, kézfogás, egy üveg kinyitása. Legtöbbször a csuklót, alkart, könyököt igénybevevő repetitív mozdulatok váltják ki, például számítógépes billentyűzet és egér használata, zongorázás, csavaró mozdulatok, squash és természetesen névadó sportja, a tenisz esetén. A teniszkönyök diagnózisát a golfkönyökéhez képest jóval gyakrabban állítjuk fel.

A teniszkönyök tünetei, kezelése

Kezdetben csak az ujjak vagy a csukló erőteljes hátrahajlítása okoz panaszokat. Ha a túlterhelés továbbra is fennáll, idővel nyugalmi helyzetben is fájdalmassá, duzzadttá, nyomásérzékennyé válik a külső könyök területe. A fájdalom az alkar külső részére, a csukló és az ujjak irányába sugározhat.

A teniszkönyök kezelése konzervatív: a kiváltó okok természetesen kerülendők – gyógytorna, taping technika, fájdalom- és gyulladáscsökkentő kezelések hatására az elváltozás meggyógyul. Pihentetéssel (csuklórögzítő, rugalmas pólya), jegeléssel és megfelelő terápiával visszatérhet munkájához, tevékenységeihez.

Milyen terápiás eljárásokat alkalmaz praxisunk teniszkönyök esetén?

A könyök gyógytornája ez esetben is személyre szabott, az egyén terhelhetőségének és tüneteinek függvényében összeállított célszerű gyakorlatsor, indokolt esetben manuális technikákkal kiegészítva. A súlyponti gyógytornán túlmenően alkalmazható artrokinematikai manuálterápiás kezelés, trigger- és tenderpont terápia, perifériás idegmobilizáció, stretching, taping kezelés, PIR technika, DEEP masszázs, fascia disztorziós módszer, biosun fény- és színterápia, TENS elektroterápia, irányított kryoterápia, Klopf technika és egyéb kötőszöveti kezelések.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink