Scheuermann és crossfit

Kérdés

48 évesen, relatíve jó fizikummal rendelkezem. A gerinc felső harmadában illetve a lumbális szakaszon van Scheuermann-problémám. Nagy valószínűséggel mindkettő kb. 18 éves korom óta.
Most elkezdtem crossfitezni, mert nagyon sok stressz ér a mindennapokban, amit le kell vezetnem. Szeretném megkérdezni, hogy tehetek-e kárt magamban ezekkel a gyakorlatokkal? Az edzőt tájékoztattam a helyzetről és bizonyos kettlebell gyakorlatokat egyáltalán nem is enged végezni, valamire viszont azt javasolja (pl. az úgynevezett "elemelés", hogy csináljuk, mert erősíti a törzsizmokat.
Természetesen a gyakorlatok túlnyomórészt saját testsúlyos gyakorlatok. Húzódzkodás, TRX -szalagos gyakorlatok, medicinlabdás erőfejlesztések, stb. Bizonyára ismeri ezt a divatos sportágat.
Egy kicsit aggódom, hogy nem lesz-e ebből később gondom.

 

Válasz

A Scheuermann-betegségben tilos a gerinc extrém terhelésével járó minden mozgásforma, mert a felmaródott csigolya zárólemezekbe nyomódva vongálódik a sérülékeny porckorong. Ezen okból kifolyólag nem ajánlott Önnek a súlyemelés: felvétel, szakítás, lökés, nyomások, füles súlyzó lengetés, továbbá a rázkódással járó sportok mint pl. a lovaglás. Viszont engedélyezett Önnek a Crossfitben a saját testsúllyal végzett gimnasztika és a metabolikus kondícionálás.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink