Nyakfájdalom, nyaki MR

Kérdés

Nyaki fájdalom miatt nyaki MR-en voltam. A lelet az alábbi:
A nyaki lordosis kiegyenesedett, a C. IV- VII. között enyhe kyphosis észlelhető, ugyanitt a ventralis peremek kihegyezettek. A csigolyák szabályos alakúak és szerkezetűek. A porckorongok normális jelintenzitásúak, kóros kiboltosulást nem mutatnak. A gerinccsatorna és a foramenek tágassága a normális tartományban van. Gyöki vagy durazsák compressziót okozó elváltozás nem mutatható ki. A nyaki gerincvelő normális vastagságú és jelintenzitású. Vélemény: Spondylosis cervicalis min.grad.
Kérdezni szeretném, hogy a fentiek mit jelentenek, és mit lehet tenni? Ülőmunkát végzek napi 8 órában számítógép előtt, 40 éves vagyok. Fáj a nyakam, és a jobb vállam, és zsibbadnak a kezeim. Válaszát előre is köszönöm.

Válasz

Nyaki röntgenfelvétele szerint nyaki gerince szerkezeti eltérést nem mutat, ideggyököt nem nyom, csak funkcionálisan kedvezőtlen a helyzete. A nyaki gerinc élettani, homorú görbülete helyett ellenkező domború formát vett fel. Az izomgörcsök, kényszertartás oldása lazító krémmel, masszázzsal, infralámpával, rövidhullám vagy ultrahang kezeléssel, tengelyirányú húzással (Glisson, Mulligan, függesztőrács) történhet. Zsibbadás és egyéb neurológiai tünet esetén személyesen kérje gyógytornász segítségét a kezelések gyors megkezdésének, a tünetek enyhülésének reményében.

Munkahelyén az irodai asztal magassága akkor megfelelő, ha törzs melletti függőleges felkarral és az asztalon közel vízszintesen fekvő alkarral lehet dolgozni rajta. Munka közben óriás labdán vagy ülőkoronggal kiegészített széken ülve dinamikus izomtréninggel biztosíthatja az izmok rugalmasságát, ízületek mozgékonyságát.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink