Kisfokú szkoliózis, zavaróbb háti kifózis

Kérdés

12 éves korom óta van gerincferdülésem. A háti szakaszon jobbra konvex, lumbálison balra konvex.
18 éves koromig jártam gyógyúszásra, utána szüleim Schroth-terapeutához járattak, de mivel nagyon kicsi (5 fokos) a szkoliózis, azt mondták, hogy elég a sima gyógytorna. Ezalatt végig fokozott volt a háti kifózisom. 20 éves korom óta itthon tornázok, félévente scoliometerrel nézi a gerincemet egy gyógytornász ismerősöm. Évek óta nem romlik, ugyanolyan a hátam mint 12 évesen.

Most 23 vagyok és a háti kifózisom nagyon zavar. Ha kihúzom magam, akkor nagyon szép egyenes a hátam, viszont nem tudok jobban ráhomorítani, pedig így 23 évesen egy nőnél az szép látvány lenne.

Azt szeretném kérdezni, hogy ez a gerincferdülésem miatt van, vagy azért mert mert nagyon kötöttek az izmaim?

Válasz

A háti gerinc domború görbületét az ágyéki gerinc homorulatának mértéke, ezen keresztül a medence dőlésszöge határozza meg. A vállöv középhelyzetét a háti görbület ívének normális mértéke, a felületes hátizmok (csuklyás-, rombusz-, széles hátizom) feszítő ereje, valamint a mellkas izmainak (nagy és kis mellizom, elülső fürészizom) rugalmas nyújthatósága biztosítja. Véghelyzetérzés vizsgálattal lehet differenciálni, melyik képlet korlátozza a mozgást (csont, izom, ízületi tok, egyéb lágyrészek). A terápiás megoldás az eredmény függvénye.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink