Gyermekvállalás – bírja a gerincem?

Kérdés

Szeretném kérni, hogy értelmezze a gerinc MR vizsgálatom eredményét és legyen szíves tanácsot adni, hogy milyen orvos tudna segíteni a problémámon. A leleten a következő olvasható; A lumbalis lordosis íve kiegyenesedett. A csigolyatestek magassága megtartott, az LV-SI magasságában a zárólemezek felett sávszerű oedema látható. Ugyanitt az intervertebralisdiscus jelentősen lelapult és víztartalma csökkent. Csak mérsékelt körkörös discus protrusio látható ebben a magasságban. Az intervertebrális discusok magassága, szerkezete megtartott. A conus az LI csigolya alsó zárólemezéig ér. Discopathia látható az LV-SI magasságában. Discus hernia nem igazolható.
A szakrendelőben lévő reumatológus sajnos nem volt segítőkész, ezért szeretném az Ön segítségét kérni. 31 éves vagyok, mostanában szeretnék babát, és szeretném a "terhességre" rendbe tenni a problémámat. És kérdezném, hogy ezzel a betegséggel lehet-e egy terhességet vállalni.

Válasz

A gerincbetegségek közül a a porckorong degeneratív elváltozása (discopathia) a leggyakoribb. Az életkor előrehaladtával - terhelés és statikai zavarok hatására - recesszív anyagcsere- és strukturális változások mennek végbe a porcszövetben és porckorongban, mely annak mechanikai tulajdonságait (víztartalma csökken, lelapul, berepedezik, mészsók rakódnak le benne) és működőképességét (a higanycseppszerű formáját és mozgását elveszíti, továbbá a kisízület instabillá válik) is rontja fájdalom kíséretében.

Nincs különösebb teendő a gerinclelete alapján. Napi húsz perc gyógytorna a gerinc minden irányú mozgásainak megőrzése érdekében, napközben tartáskontroll, monoton testhelyzetek megszakítása munkában, sok nyújtózkodással és lazítással.

Nyugodtan szülhet, ha nincs nőgyógyászati ellenjavallat, járjon terhes tornára.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink