Gerinces problémák

Kérdés

Hét éves gyermekem lúdtalpas, valószínűsíthető, hogy gerincproblémás, laza hanyag tartása van. Fáradékony- Mivel lehetne ezt orvosolni? Válaszát előre is köszönettel, egy aggódó anyuka.

Válasz

A lapos talp, a lábboltozat hiánya, a laza, sajátságos "hanyag" testtartás (hajlott hát, kiálló lapockák, beesett mellkas, előre helyezett áll), gyors kifáradás mindegyike a kevés testmozgás és kevés szabadtéri játék következménye. Hét éves korban még nincsenek rögzült deformitások, a fokozott és csökkent görbületek jól korrigálhatók. A hasizom, hátizom, talpi izmok megerősítésével fontos lenne most megszűntetni a tartáshibákat, hogy ne alakuljanak ki pár év múlva kóros gerincgörbületek. Pubertás korban újabb teher nehezedik majd a gerincre: a csontok hirtelen hossznövekedése, amivel a mély hátizmok ereje nehezen tud "megbírkózni".
Az ember életében négy időszak van, amikor különösen nagy figyelmet kell fordítani a szép tartás kialakítására a láb és a gerinc fokozott megterhelése miatt. Ezek a periódusok: az állás, járás kezdete, az óvodáskor-iskoláskor eleje, a serdülőkori gyors növekedési szakaszban, és minden hosszabb inaktivitással, fekvéssel járó időszak után.

Néhány lúdtalp tornagyakorlat napi használatra:
-ülésben ujjait erősen bekarmolja, szétterpeszteni
-lábujjaival megfog egy filctollat és rajzol egy papírra
-szalagot fog lábujjakkal és integet a levegőben
-papírzsebkendőt széttép a két lábával, kéz segítsége nélkül
- lábujjhegyen járkál
- bekarmolt ujjakkal sarkon jár
-lábujjaival babzsákot tartva négykézláb jár
A merev talpú, túl rövid, keskeny, hegyesorrú cipő egészségtelen!

Továbbá fáradékonyság esetén javasolnám, hogy figyelje meg az alábbi tüneteket:
-száraz, töredezett haj
-szájzug szárazsága
-sápadt arc
-elhúzódó étvágytalanság
A tünetek megléte esetén vashiányos vérszegénységre is gondolni kell! Konzultáljon a gyerekorvossal! Kis fokú vashiány étkezéssel pótolható, nagyobb vashiány gyógyszeres pótlást igényel.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink