Csigolyatörés autóbalesetben

Kérdés

Július 1-én autóbalesetben L1-es csigolyatörésem lett, röntgen és CT volt, fájdalmam csökkent, de a fekvésnél még van, meg napközben is. Gyógyászati boltban vettem tépőzáras derékfűzőt.

Augusztus 13-i leletem így szól: "Beszűkült gerincmozgások, különösen az oldalirányú és rotációs mozgások, ujjaival a padlót kb 20 cm-re közelíti meg. A lumbalis lordosis megtartott. Mérsékelt fokú jobbra convex scoliosis. Az L1-es csigolya felső zárólemeze beroppant, már scleroticus, csak magassági átmérője csökkent mérsékelten, dislocatio nem látszik. A csigolyák mésztartalma csökkent. A zárólemezek scleroticusak. Az LV-S1 intervertebralis rés beszűkült. Mérsékelt fokú kisizületi arthrosis figyelhető meg. A sacrum haránt állású."

A július 3-i lelet pedig igy szól: "Az L1-es csigolyatest ventralis és bal oldali pereme letörött, a csigolyatest egészében comprimalt, testmagassága kb 6 mm-rel csökkent. A törésvonal a dorsalis conturon is látszik, de a gerinccsatornában a csont nem domborodik be, és a letört fragmentum sem szűkíti azt. A gerinccsatornában vérzés nem látható. A felső zárólemez egyenetlen, itt a porckorong deformált."

Meg szeretném kérdezni, hogy ezek mit jelentenek, mert semmit nem mondtak, a fűzőt se, hogy meddig kell még hordani, és milyen gyógytorna ajánlott.

Válasz

A kontroll-rtg alapján szépen gyógyult a gerince. Ha még nem volt csontsűrűség vizsgálaton (ODM), akkor indokolt lenne idővel elvégezni. Kálciumdús étrend és sok mozgás (torna, úszás, séta, labdajáték) szükséges hosszú távon.

A fűzőt két hónap után fokozatosan el lehet hagyni, nagyobb fizikai igénybevétel vagy fájdalom esetén újra felvehető. Most fizikoterápiára és gyógytornára lenne szükség a teljes felépüléshez. A gyakorlatsort csak pontos betanítás mellett tartom célszerűnek, ezért a lényeges gyakorlatelemeket sorolom fel: deréklazítás, a medencét stabilan tartó izmok erősítése, hátsó és belső combizmok nyújtása, medenceemelés farizommal, gerincfordítás hasizommunkával, egyenes hasizom erősítése, lapockazáró hátizmok erősítése, hátrahajlás hason fekve, gerinckimozgatás négykézláb.

Amíg nem jut el gyógytornászhoz, addig otthon a kar mozgásait felhasználva a hosszanti felületes és mély hátizmot kell erősítenie. Naponta többször végezze a gyakorlatokat, lassan és erőteljesen. A torna által kialakított hátrahajló helyzet a csigolyatest kompresszióját csökkenti. Torna ideje alatt a hasizmok mindig feszesek legyenek. Belégzés mindig a lapockazárással együtt történjen, vagyis a légzés ritmusában.

Gyógytorna gyakorlatok:

  • állóhelyzetben, karok test mellett, tenyeret előre fordítva a lapockát zárjuk
  • karokat vállmagasságig oldalra emelve, tenyeret fölfelé fordítva a lapockát zárjuk
  • karokat vállmagasságig oldalra emelve, tenyeret lefelé fordítva a lapockát zárjuk
  • karokat vállmagasságig oldalra emelve, tenyeret előre fordítva a lapockát zárjuk
  • tenyerek a tarkón, lapockazárás
  • tenyerek derékon, lapockazárás
  • kezeket hátul lent összekulcsoljuk, lapockazárás
  • karokat vállmagasságig oldalra emelve, könyök derékszögben hajlítva, tenyér a fül felé néz, a lapockát zárjuk

Néhány nap után fél-, majd 1 kg-os súlyt (pl. vizespalackot) vegyen a kezébe, hogy fokozza az izmok terhelését. A gerinc terhelése gátolja a csontritkulás kialakulását, ezért sokat sétáljon, járjon sima talajon!

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink