Bechterew-kór

Kérdés

Ha csak a nyaki gerinc csontosodott el, és nincsenek csípőpanaszok, lehet-e Bechterew-kór a diagnózis?

Válasz

Igen, ez a Bechterew-féle forma leszálló típusa.

A spondylarthritis ankylopoeticának (SPA) két típusa van:
1. Bechterew-féle forma, amelynél az elváltozás csak a csigolyákra szorítkozik.
2. Strümpell-Marie-forma, amelynél a nagyízületek (csípő, térd, vállak) is részt vesznek a folyamatban, és végül merevvé válnak.

A betegség terjedését tekintve ugyancsak két típus különíthető el:
- Leszálló típus, mely a nyaki gerincen kezdődik és lefelé terjed.
- Felszálló típus, mely az ágyéki csigolyák felől halad felfelé.

Az SPA a gerinc feltartózhatatlanul progrediáló, idült gyulladásos megbetegedése, mely a csigolyaközti, a csigolya-borda közti és a keresztcsont-medencecsont közti ízületek, szalagok összecsontosodása folytán a gerinc teljes merevségét okozza. Kifejlődött esetben jellegzetes röntgenképe a bambusznádtünet, a gerinc teljes elcsontosodása.

Elsősorban a férfiak betegszenek meg (90%), főleg fiatalkorban. Nem is olyan ritka, hisz a lakosság közel o,4%-ában fordul elő.

Reumatológiai vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a Bechterewes betegek fájdalomküszöbe magasabb az átlagnál. Gyakorlatban a fájdalomküszöb széles variációt mutat: egyéni, kulturális, egészségi állapotbeli, adott szituációbeli eltérések, valamint az agyi aktivitás aktuális szintje behatással vannak rá, de egy egyénen belül nagymértékben állandó. Összességében nagy fájdalommal járhat az először kötőszövetes, majd csontos átépülés időszaka.

Mit kell Önnek tennie? A nyakra különös gondot kell fordítania!
Az emberekkel való kapcsolatteremtésben fontos, hogy az arc előre tekintsen és ne a föld felé. Ezért a nyaki gerinc mozgásait minél tovább meg kell őrizni, s ha ez már nem lehetséges, olyan helyzetben való elmerevedésre kényszeríteni, ami optimális.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink