Ágyéki porckorongsérv, ideggyöki tünetek, McKenzie-terápia

Kérdés

Lumbális gerinc MRI vizsgálatom eredménye többszörös gerincsérvet igazolt. Bal oldalon L4-5, jobb oldalon L2-3 ideggyököt nyomja a porckorong. Fáj a bal combomtól le lábhátig, jobb oldalt a comb elülső és térd belső oldala. Nem tudok sarokra állni bal lábbal, és a jobb térdem is nehezen emelem. A műtétet szeretném elkerülni. Milyen szelíd módszerrel lehetne kezelni?

Válasz

Akut állapotban néhány napig a gerinc tehermentesítését szigorúan kemény derékaljon, fekvéssel biztosítjuk. A fájdalmat provokáló helyzeteket pl köhögés, hasprés kerülje.

A gerincet rögzítő hosszanti izmok reflexes megfeszüléséből adódó izom-défensz, a védekező kényszertartás óvatos oldása lazító krémmel, Ritex-pakolással, ellazító masszázzsal, infralámpával, rövidhullám és ultrahangkezeléssel, nem utolsó sorban tengelyirányú trakcióval, húzással (Mulligan, függesztőrács)történhet.

A gyulladás elmúlását követően az aktuális állapot függvényében megkezdhetjük a mozgásterápiát, mely poszturális szindróma esetén tartásjavítást jelent, ilyenkor az ismételt mozgások nem hatásosak. Diszfunkció okozta fájdalom ellen leghatásosabb a nyújtás, trakció, extenziós kezelés, de az ismételt mozgások is hatásosak lehetnek. Derangement szindrómában az ismételt mozgások gyors és maradandó változást hoznak. A McKenzie terápia ezen betegség kezelésében a legeredményesebb.

Poszturális szindróma: A 30 év alattiak, diákok, irodai dolgozók gerincfájdalma. Egészséges szövetek abnormális terhelése váltja ki időszakosan a panaszokat. A mozgásterjedelem normális, a fájdalom nem sugárzik ki lábba. Mozgásra nem fáj, csak bizonyos testhelyzet megtartására.

Diszfunkció szindróma: 30 év felettieken a már kialakult degeneratív elváltozás miatt időszakosan fellépő szimmetrikus, vagy asszimmetrikus gerincfájdalom jellemzi. A mozgásterjedelem beszűkült, a fájdalom nem sugárzik ki lábba. Mozgatásra nem fáj, csak bizonyos testhelyzet megtartására.

Derangement szindróma: Komoly porckorongelváltozások vannak (protrusio, prolapsus, discus hernia), melyet abnormális terhelés ér. 25-55 év közöttieknél gyakori. A fájdalom lehet állandó, időszakos, kisugárzó, egyoldalú, kétoldalú, mozgással és testtartással provokálható. Ha tartósan nyomódik az ideggyök, az általa beidegzett területek funkciója is romlik (érzéskiesés, izomsorvadás, reflexeltérés).
Reflexkiesés, izomgyengeség, renyheség esetén edzeni kell a gyengülő izmokat.
L3 ideggyöki kompresszió esetén a csípőhajlító izmokat és a lovaglóizmot (adduktorok) kell erősíteni.
L4 ideggyöki kompresszió esetén a térdnyújtó izmot kell erősíteni.
L5 ideggyöki kompresszió esetén a nagylábujjat felemelő, hátrafeszítő izmot kell erősíteni. A sarkonállás és sarkonjárás gyengült.
S1 ideggyöki kompresszió esetén a láujjhegyre állásért és lábujjhegyen járásért felelős, lábfejet lefeszítő izmokat erősítsük.
Kombinált gyöki lézióban az egyes tünetek összeadódnak.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink